De twee verdachten in de zaak Ruinerwold: Josef B. (links) en Gerrit Jan D. (rechts) Beeld © Petra Urban / RTL

Zwijgen Josef B. werkt, onvoldoende inzage in psyche

25 oktober 2020 18:28

Het Pieter Baan Centrum heeft geen conclusies kunnen nemen in het onderzoek naar Ruinerwold-klusjesman Josef B. De deskundigen hebben geen oordeel geveld over de 59-jarige Oostenrijker. De man, die al ruim een jaar in voorarrest zit, ging tijdens de opname in hongerstaking.

"Hij kwam niet of nauwelijks zijn cel uit"

B. weigerde mee te werken aan het onderzoek en de observatie, omdat hij naar eigen zeggen onterecht vastzit. "Ja, nee, goedemorgen en goedemiddag heb ik gezegd. En dat was per ongeluk. Verder praat ik niet”, zei B. eerder op een niet-inhoudelijke zitting. De man kwam terecht op de weigerafdeling van het Pieter Baan Centrum.

“Hij heeft niet meegewerkt, waardoor er geen inzicht in zijn psyche is verkregen”, reageert advocaat Yehudi Moszkowicz op vragen van RTL Boulevard. “Ze hebben niet de mogelijkheid om de onderzoeksvragen te beantwoorden. Wat wel opvalt en sterk naar voren komt, is dat ze mijn cliënt een grapjas met veel humor vinden.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat Josef B: 'Vader Ruinerwold te slecht voor PBC'

In de dagen dat de vader van het gezin ook aanwezig was in het Pieter Baan Centrum, trok B. zich terug naar zijn kamer. “Hij kwam niet of nauwelijks zijn cel uit. Daarvoor en daarna heeft hij zich op een normale manier begeven. Van D. is gedurende een week een paar dagen naar het Pieter Baan Centrum gebracht. Omdat mijn cliënt in die dagen niet zijn cel uitkwam en de interactie niet aanging, hebben ze de observatie van de vader na een paar dagen in het Pieter Baan Centrum gestaakt”, zegt de raadsman. Josef B. heeft zijn vriend niet gezien tijdens de observatie. “Op het moment dat hij begreep dat Van D. binnen zou komen, is hij naar zijn kamer gegaan en daar gebleven. Op mijn advies.” Waarom Moszkowicz zijn cliënt adviseerde niet mee te werken, wil de advocaat niet zeggen.

De deskundigen wilden onder andere onderzoeken of er sprake was van een zogenoemde folie à deux, een gedeelde psychotische stoornis. De onderzoekers wilden kijken of er een stoornis was waarbij de twee verdachten elkaars waanbeelden versterkten. Omdat beide mannen elkaar niet zagen, is hier geen onderzoek naar gedaan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoe staat het ervoor met spookgezin uit Ruinerwold?

Advocaat Moszkowicz heeft afgelopen week opnieuw een verzoek gedaan aan de rechtbank om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt te schorsen. Deskundigen noemden de voorlopige hechtenis van meer dan een jaar in De Telegraaf “buiten proportie”. Hoogleraar straf- en procesrecht Lonneke Stevens van de VU noemde het “vreemd dat de rechtbank al een lijn van vrijlating had ingezet en de koers dan radicaal omgooit”. De rechtbank had de reclassering een rapport laten opstellen, daarin stond dat er groen licht was voor de vrijlating van B. in afwachting van het proces.

Maandagmiddag wordt in de rechtbank het rapport van Van D. besproken. Zijn advocaat Robert Snorn zal mogelijk vragen om de zaak tegen zijn cliënt te stoppen, als blijkt dat de man niet meer op een gedegen manier kan deelnemen aan het proces. Het is onduidelijk wat voor gevolgen dat heeft voor de zaak van B. “De vraag is of je dan kunt spreken van medeplegen of medeplichtigheid, als iemand in deze staat van zijn is. Als iemand zodanig psychisch afgetakeld is, dat hij niet kan worden berecht.”

Josef B.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Josef B. en de vader van het gezin Gerrit Jan van D. (68) van jarenlange vrijheidsberoving. De officieren verdenken Van D. ook van seksueel misbruik. De Oostenrijker zou volgens zijn advocaat een onderschikte rol hebben gehad in het gezin. Hij kreeg opdrachten van de vader, die later een hersenbloeding zou krijgen. Vervolgens was hij vooral in contact met zoon Jan, die ervoor zorgde dat de politie het gezin meer dan een jaar geleden ontdekte.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!