Anniko van Santen presenteert Opsporing Verzocht Beeld © ANP

NPO zet het mes in Opsporing Verzocht, politie woest

28 oktober 2020 18:17

De publieke omroep is van plan flink te snijden in het programma 'Opsporing Verzocht'. Dat blijkt uit een e-mail van de politie die De Telegraaf en RTL Boulevard hebben ingezien. Het Openbaar Ministerie en de politie bevestigen dit desgevraagd. Het programma zou per 1 januari aanstaande worden ingekort naar 30 minuten, op een ander tijdstip worden uitgezonden en een zomerstop krijgen van 14 weken in plaats van circa 6 weken. De beslissing komt niet lang na het 45-jarig jubileum van het programma.

"Het brengt continuïteit ernstig in gevaar"

De politie geeft aan 'niet akkoord' te zijn met het besluit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De keuze van de omroep brengt volgens de autoriteit de 'continuïteit ernstig in gevaar'. In het nieuwe voorstel zijn er jaarlijks 36 uitzendingen die starten om 21.30 uur en 30 minuten duren. "We zijn in gesprek over het format en willen ook meedenken op dat gebied. Het is een belangrijk programma voor ons. Het aantal uitzendingen in het nieuwe format is problematisch voor ons. Het zou een grote zomerstop betekenen en criminaliteit stopt niet in de zomer. Het zou heel jammer zijn als dat wordt doorgezet", laat een zegsman van de korpsleiding van de politie weten.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Anniko van Santen wil nog jaren door met Opsporing Verzocht

Het programma werkt nauw samen met de politie. "Het is een heel belangrijk programma voor ons", laat de woordvoerder weten. "Het heeft in de burgerparticipatie en de opsporing een belangrijke rol. Het is een heel effectief programma." Een zegsvrouw van het Openbaar Ministerie laat weten dat ze op de hoogte zijn van de wijzigingen. "We hebben hierover overleg gehad met de AVROTROS en de politie. De zender heeft de beslissing genomen, dat is aan hen. Het stimuleert ons om alternatieven voor opsporingsberichtgeving te onderzoeken", reageert het OM.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Opsporing Verzocht staat stil bij schietpartij Utrecht

"Met een oplossingspercentage van 40% is het belang van Opsporing Verzocht voor de samenleving groot", laat AVROTROS weten aan RTL Boulevard." De NPO beslist wanneer en hoe vaak een programma wordt uitgezonden. AVROTROS blijft in gesprek met de NPO om er samen voor te zorgen dat Opsporing Verzocht een voorname plek in de programmering behoudt en net zoveel zaken als nu kan blijven oplossen."

“Opsporing Verzocht blijft een prominente plek houden op NPO 1. We vernieuwen doorlopend en samen met AVROTROS willen we ook dit programma toekomstbestendig houden", zegt ook NPO. "Zo denken we dat Opsporing Verzocht nog beter tot zijn recht komt om 21.30 uur op de vaste dinsdagavond. In goed overleg met AVROTROS en OM wordt de programmalengte iets korter en staan er volgend jaar iets minder afleveringen gepland dan dit jaar. Tegelijkertijd zijn we in gesprek met de betrokken partijen om Opsporing Verzocht op een eigentijdse manier te blijven ondersteunen, ook op onze andere platforms."

RTL Boulevard heeft ook presentatrice en eindredacteur van het programma Anniko van Santen (49) benaderd voor een reactie. Ze laat ons weten 'dat het haar beter lijkt om niet te reageren'. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!