De twee verdachten in de zaak Ruinerwold: Josef B. (links) en Gerrit Jan D. (rechts) Beeld © Petra Urban / RTL

Ruinerwold-klusjesman Josef B. op vrije voeten

30 oktober 2020 15:44

De rechtbank Noord-Nederland heeft vrijdagmiddag besloten om Josef B. vrij te laten uit voorlopige hechtenis. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat laat advocaat Yehudi Moszkowicz weten aan RTL Boulevard. "Het is de enige juiste beslissing", laat de raadsman weten.

"Het is de enige juiste beslissing"

De Oostenrijker zit al ruim een jaar vast op verdenking van vrijheidsberoving van de kinderen in de boerderij. Dit zou hij volgens het OM samen met de vader van het gezin Gerrit Jan van D. gedaan hebben. Advocaat Moszkowicz klaagde al maandenlang over de voorlopige hechtenis van verdachte. Hij deed meerdere verzoeken om deze te laten schorsen of opheffen door de rechtbank. De drie rechters besloten volgens de raadsman vanmiddag om het voorarrest op te heffen.

De rechtbank was niet bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zwijgen Josef B. werkt, onvoldoende inzage in psyche

Afgelopen weekend werd bekend dat de deskundigen van Het Pieter Baan Centrum geen conclusies heeft kunnen nemen in het onderzoek naar de Ruinerwold-klusjesman. De deskundigen hebben geen oordeel geveld over de 59-jarige Oostenrijker. De man ging tijdens de opname in hongerstaking.

In de dagen dat de vader van het gezin ook aanwezig was in het Pieter Baan Centrum, trok B. zich terug naar zijn kamer. “Hij kwam niet of nauwelijks zijn cel uit. Daarvoor en daarna heeft hij zich op een normale manier begeven. Van D. is gedurende een week een paar dagen naar het Pieter Baan Centrum gebracht. Omdat mijn cliënt in die dagen niet zijn cel uitkwam en de interactie niet aanging, hebben ze de observatie van de vader na een paar dagen in het Pieter Baan Centrum gestaakt”, zegt de raadsman.

Miniatuurvoorbeeld

LEes ook:

Advocaat Josef B: 'Vader Ruinerwold te slecht voor PBC'

Josef B. heeft zijn vriend niet gezien tijdens de observatie. “Op het moment dat hij begreep dat Van D. binnen zou komen, is hij naar zijn kamer gegaan en daar gebleven. Op mijn advies.” Waarom Moszkowicz zijn cliënt adviseerde niet mee te werken, wil de advocaat niet zeggen.

De deskundigen wilden onder andere onderzoeken of er sprake was van een zogenoemde folie à deux, een gedeelde psychotische stoornis. De onderzoekers wilden kijken of er een stoornis was waarbij de twee verdachten elkaars waanbeelden versterkten. Omdat beide mannen elkaar niet zagen, is hier geen onderzoek naar gedaan.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!