Jos B. en Nicky Verstappen Beeld © ANP

Jos B. spant kort geding aan tegen RTL

28 november 2020 18:21

Als het aan de veroordeelde Jos B. ligt, komt de documentaire over de zaak Nicky Verstappen niet op televisie. De 58-jarige man heeft bij de rechtbank Amsterdam een kort geding aangespannen tegen documentairemaker No Pictures Please, het bedrijf dat is opgericht door presentator Ewout Genemans (35), en RTL. Zondagmiddag 14 uur komen de partijen voor de rechter.

"Dit kort geding strekt tot het verkrijgen van een verbod"

Ewout Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam in de zaak Nicky Verstappen. Nog voordat er een verdachte in beeld was en gestart werd met een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek, sloot de presentator aan. Wat volgde was een spannende zoektocht naar een verdachte in de strafzaak die het land al decennia bezighoudt. Na de veroordeling van Jos B. vorige week vrijdag – hij kreeg 12,5 jaar cel – liet Ewout weten dat de tweedelige documentaire zondag en maandag op televisie te zien is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jos B. veroordeeld tot 12,5 jaar cel

B. is blijkbaar niet blij met de documentaire. “Dit kort geding strekt tot het verkrijgen van een verbod”, valt te lezen in de dagvaarding die RTL Boulevard in handen heeft. Advocaat Adi van Koningsveld stelt dat er nog geen onherroepelijk vonnis is in de zaak tegen B. Volgens hem is er sprake van “een onrechtmatig handelen”.

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen

De raadsvrouw geeft aan dat de veroordeelde Limburger steeds wordt gepresenteerd als dader, terwijl er nog een hoger beroep te wachten staat. Er is volgens hem dan ook sprake van een inbreuk op de zogenoemde onschuldpresumptie, het beginsel dat bepaalt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Ook is de documentaire volgens de eiser een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Als de rechter instemt met een verbod, moet er als het aan raadsvrouw Van Koningsveld een dwangsom van 250.000 euro per overtreding worden betaald, met een maximum van 1.000.000 euro. “Het belang bij het uitzenden van de documentaire weegt op geen enkele wijze op tegen het belang van eiser”, stelt de advocaat.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Ontlading Peter R. na zaak-Nicky Verstappen: 'Heel emotioneel'

Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de familie van Nicky Verstappen, denkt niet dat de rechter over zal gaan tot een verbod, zo laat hij aan deze site weten. “Ik vind de reactie rijkelijk laat. En daarnaast vind ik dat RTL en No Pictures Please niet veel verweten kan worden. Zij hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten die de overheid hen heeft geboden. Ze hebben geen overtreding gemaakt en ook geen misbruik van de situatie gemaakt”, zegt de misdaadverslaggever.

“Alles wat in de documentaire zit aangaande Jos B., is al bekend of uitgezonden. Bijvoorbeeld als het gaat om de beelden van de arrestatie in Spanje. Ik kan mij niet voorstellen dat een rechter zegt dat de documentaire niet uitgezonden mag worden. Het zou neerkomen op een vorm van censuur als dat gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Snikkende Jos B. in laatste woord zaak-Nicky Verstappen: 'Ik heb de antwoorden niet'

Een woordvoerder van RTL laat weten: "Het klopt dat wij vandaag een dagvaarding hebben ontvangen. RTL en No Pictures Please staan nog steeds achter deze zorgvuldig gemaakte documentaire en wij gaan ervan uit dat wij deze morgen kunnen uitzenden."

De advocaten van Jos B. willen (nog) niet reageren op de zaak, laat raadsman Gerald Roethof weten aan RTL Boulevard.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!