Zware beveiliging bij een zitting van het Marengo-proces in de rechtbank op Schiphol. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B.: 'Taghi was in zijn ego gekrenkt'

10 december 2020 11:25

Nabil B., de kroongetuige in het megaliquidatieproces Marengo, heeft vandaag een boekje opengedaan over de bende van Ridouan Taghi waar hij jarenlang deel van uitmaakte. "Het klinkt misschien hard, maar de moord werd best professioneel uitgevoerd."

In de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam wordt vandaag kroongetuige Nabil B. verhoord. De verklaringen van Nabil B. vormen een belangrijk bewijsmiddel voor het Openbaar Ministerie in het megaproces Marengo, dat draait om zes liquidaties en vier pogingen daartoe.

In totaal staan 17 verdachten terecht, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi. De zaak wordt nog niet inhoudelijk gevoerd; het verhoor van Nabil B. is onderdeel van de voorbereidende fase waar het proces zich in bevindt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries en advocaten kroongetuige Nabil B. op dodenlijst

Op vragen van advocaat Nico Meijering, die verdachte Mohamed R. bijstaat, heeft Nabil B. vanochtend een inkijkje gegeven in de moordpraktijken van de bende van Taghi. Zo vertelt B. over de eerste moord waar hij als spotter bij betrokken was, op Ranko Scekic, in juni 2016. "Ik kan het nog exact terughalen", vertelt B. over de gebeurtenissen van die dag. "Het was best wel heftig, er was een flinke dosis spanning."

Als Meijering vraagt of B. na de moord gehuild heeft, zegt de kroongetuige dat criminelen als hij 'aardig wat kunnen hebben'. "We houden niet na afloop een groepssessie om over onze emoties te praten. Het klinkt misschien hard, maar het was best professioneel uitgevoerd."

Liquidatiepoging

Ook vertelt Nabil B. over de liquidatiepoging van Abdelkarim A., die bekendstaat als 'Kleine Abs'. Kleine Abs moest volgens de kroongetuige geld terugbetalen aan Taghi, ruim 100.000 euro na een drugsconflict. Kleine Abs weigerde dat geld te betalen. "Dat schoot bij Taghi in het verkeerde keelgat, hij was in zijn ego gekrenkt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Advocaten staan stil bij moord op Derk Wiersum

Nabil B. moest naar eigen zeggen Kleine Abs lokaliseren. "Ik wist dat hij omgelegd zou worden, dat er op de achtergrond schutters klaarstonden."

In oktober 2016 wordt inderdaad een poging ondernomen Kleine Abs te vermoorden. Die poging mislukt. Volgens het AD hebben vrienden van Kleine Abs vervolgens geld betaald aan Taghi, waarna Kleine Abs van zijn dodenlijst werd gehaald.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

OM blundert opnieuw: weer foto's gelekt van kroongetuige Nabil B.

Nabil B. zit tijdens het verhoor in een afgesloten ruimte en is voor pers en advocaten niet te zien, alleen te horen. Eerder werden al de onschuldige broer van Nabil B., en zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Het OM gaat ervan uit dat die moorden het rechtstreekse gevolg zijn van de verklaringen van de kroongetuige over de bende van Taghi.

Het Marengoproces wordt volgens de huidige planning half februari inhoudelijk gevoerd. Het zal naar verwachting ruim een jaar duren. De vonnissen worden dus niet voor 2022 verwacht

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!