Keith Bakker Beeld © ANP

OM eist 6 jaar cel en tbs tegen Keith Bakker: 'Manipulerende man'

17 februari 2021 16:07

Het Openbaar Ministerie wil dat Keith Bakker opnieuw een forse celstraf en een verplichte tbs-behandeling met dwangverpleging krijgt. De officier eiste woensdagmiddag 6 jaar cel tegen de voormalig ‘verslavingsgoeroe’. Zelf houdt Keith vol onschuldig te zijn aan seksueel misbruik van een minderjarige en het overtreden van zijn beroepsverbod.

"Niemand mocht weten dat we contact hadden"

De officier van justitie noemde Keith 'een zeer manipulerende man' die door zijn charisma een grote overtuigingskracht heeft. Die heeft hij misbruikt volgens justitie door een 16-jarig meisje in te palmen, illegaal te behandelen en uiteindelijk seksueel te misbruiken. Keith zegt dat hij inderdaad een seksuele relatie met het meisje had, maar niet voor haar achttiende verjaardag. Ook zegt hij dat hij haar niet behandelde voor haar eetstoornis. Volgens het OM was er wel degelijk sprake van een afhankelijkheidsrelatie tussen het meisje en Keith, die bijna veertig jaar in leeftijd verschillen.

Keith leerde het meisje en haar ouders kennen in een Amsterdamse kerk. Het gezin trok met de man op, ondanks zijn verleden. Ze waren vergevingsgezind en wilden Keith een kans geven. In de aangifte jaren later vertelde het vermeende slachtoffer dat hij daar direct misbruik van maakte. Naast de relatie die Keith zou hebben gehad met het meisje, was er volgens hemzelf ook sprake van een seksuele relatie met haar moeder, zij ontkent dat zelf stellig. Er zou zelfs bijna een soort trio zijn ontstaan met moeder en dochter in de woning van Keith in Hilversum, zo vertelde de verdachte tijdens de zitting.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Keith Bakker verschijnt voor de rechter: 'Ik heb niets te verbergen'

Het Pieter Baan Centrum deed uitgebreid onderzoek naar Keith, maar daar werkte de nu 60-jarige man niet volledig aan mee. Er is volgens de onderzoekers sprake van een persoonlijkheidsstoornis, maar ze konden niet concluderen dat dit invloed had op de feiten waarvan Keith wordt verdacht. Ze kwamen dan ook niet tot een advies. Volgens het OM is Keith licht verminderd ontoerekeningsvatbaar en is er sprake van "ernstige psychiatrische problematiek". Daarom eiste de officier ook een tbs-behandeling met dwangverpleging . Er is volgens haar ook sprake van herhalingsgevaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kogel door de kerk: Keith Bakker tóch naar Pieter Baan Centrum

Het vermeende slachtoffer heeft last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en heeft nog dagelijks last van haar traumatische ervaringen. "Vanaf mijn zestiende moest ik zwijgen over Keith. Niemand mocht weten dat we contact hadden en dat begon met een simpel feit dat hij mij hielp om van mijn eetstoornis af te komen", zei het nu 21-jarige meisje in de rechtbank. "Er werd mij gevraagd of ik iets tegen Keith wilde zeggen. En dit was lang een struggle voor mij. Want ja, ik heb zoveel dat ik wil zeggen om hem te laten zien wat hij mij aangedaan heeft. Emotioneel, mentaal en psychisch. Maar ik heb moeten accepteren dat het niet uitmaakt wat of hoeveel ik ooit zal zeggen. Hij zal nooit inzien of begrijpen wat hij heeft aangericht."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Keith Bakker steekt middelvinger op naar aangeefster in zedenzaak

Keith, die bekend werd als verslavingsexpert in diverse televisieprogramma’s, werd in 2012 veroordeeld tot vijf jaar cel voor het misbruik van zeven vrouwen, waarvan vijf minderjarig. Ook kreeg hij een beroepsverbod van tien jaar, die hij volgens het Openbaar Ministerie heeft overtreden door verschillende anderen te behandelen. "Dit heeft hij welbewust gedaan, ondanks dat hij wist dat dit niet mocht", zei de officier van justitie woensdagmiddag. Het OM wil ook dat Keith bijna 90.000 euro aan onterecht verkregen inkomsten voor verschillende illegale behandelingen moet inleveren. Daarnaast wil het OM dat hij dertien jaar lang nooit meer een beroep als hulpverlener uitvoert. De verdachte zegt op alle punten onschuldig te zijn.

De rechtbank zal op een later moment uitspraak doen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!