Ridouan Taghi

Beschuldigde advocaten zaak Taghi deden niets wat verwijtbaar is

25 februari 2021 17:07

De advocaten die mogelijk tegen de regels zouden hebben gehandeld in de zaak rondom de groepering van Ridouan Taghi, hebben niets gedaan wat tuchtrechtelijk verwijtbaar is. Dat concludeert de deken van Amsterdamse Orde van Advocaten. Wel past advocatenkantoor Ficq & Partners haar beleid aan omdat er in het verleden dingen mis zijn gegaan.

"Aan de berichten van derden verregaande suggesties of zelfs conclusies te verbinden is uiterst risicovol"

Uit informatie in zogenoemde ontsleutelde PGP-berichten ontstond de indruk dat er tijdens strafzaken geheime informatie is gedeeld met criminelen. Dat zou zijn gebeurd tijdens beperkingen in politie-onderzoeken, waarin advocaten en cliënten niet met de buitenwereld over een zaak mogen praten. De deken zegt dat niet is gebleken dat de advocaten daarin te ver gingen of dat ze zich hebben laten leiden door andere belangen dan die van hun eigen cliënten.

Door de PGP-berichten is volgens de deken de indruk ontstaan dat de betrokkenheid van de advocaten 'verder is gegaan dan optreden voor hun individuele cliënten, waardoor de onafhankelijkheid en integriteit in het geding zou zijn gekomen'. Dat beseffen de advocaten, volgens de toezichthouder van de Amsterdamse advocatuur, ook. "Hoewel is gebleken dat de advocaten destijds niet hebben kunnen voorzien dat deze schijn zou zijn ontstaan, is deze voor de advocaten zeer belastend", zegt deken Evert-Jan Henrichs. 

De deken heeft de advocaten van Ficq & Partners geadviseerd om in de toekomst zeer terughoudend te zijn in het bijstaan van meerdere verdachten in één strafzaak of in gelieerde rechtszaken. De advocaten van het kantoor hebben gezegd dat advies te zullen volgen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

‘Advocaten in zaak Ridouan Taghi lekten geheime informatie’

In de PGP-berichten viel ook te lezen dat advocaten, tegen de regels in, te hoge cash betalingen zouden hebben aangenomen. Uit uitgebreid onderzoek concludeert de deken dat de berichten niet juist zijn, maar dat in het algemeen is gebleken dat de contante betalingen niet volledig volgens de regels zijn gelopen. De advocaten van het bekende kantoor hebben laten weten dat zij in de toekomst geen cashgeld meer zullen aannemen van cliënten. De deken ziet dat als een 'adequate oplossing', zo schrijft hij.

Volgens de deken verleenden de advocaten volledige medewerking aan het onderzoek. De toezichthouder sprak uitvoerig met de betrokken advocaten. Henrichs concludeert dat de PGP-berichten gingen over de advocaten, maar zijn verstuurd zonder dat de advocaten daarvan wisten. "Door de inhoud van die berichten kan de indruk zijn ontstaan dat advocaten van Ficq & Partners verder zijn gegaan dan het behartigen van de belangen van hun individuele cliënten", zegt de deken. "Daaraan heeft bijgedragen dat advocaten van het kantoor met regelmaat optreden voor verschillende verdachten in één zaak."

In de PGP-berichten, die augustus vorig jaar naar buiten kwamen, zou volgens De Telegraaf blijken dat de advocaten als 'boodschappenjongens' voor de organisatie hebben gewerkt. Er ontstond veel opschudding binnen de advocaat en rechterlijke macht. Dat de advocaten tuchtrechtelijk de fout in gingen is volgens de deken niet bewezen. Onder andere advocaten Khalid Kasem, Yassine Bouchikhi, maar ook Ficq & Partners-advocaten Leon van Kleef, Christian Flokstra en Nico Meijering werden genoemd in de berichtgeving. Kasem hoorde vorige week dat de deken niet voldoende aanwijzingen had om hem iets te verwijten.

Kantoor Ficq & Partners zei eerder dat ze de handelswijze Openbaar Ministerie niet eerlijk vonden, omdat ze zich niet tegen de beschuldigingen konden verweren door hun beroepsgeheim. Er is volgens hen door het OM nagelaten om hoor- en wederhoor te plegen. "Aan de berichten van derden verregaande suggesties of zelfs conclusies te verbinden is uiterst risicovol", zei het kantoor eerder in een persbericht. Ze benadrukten dat ze 'altijd in de pas van de gedragsregels' lopen, zowel op het gebied van de beperkingen in een zaak als de financiële afspraken en geheimhouding.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!