Minister Ferd Grapperhaus tijdens het debat. Beeld © ANP

'Maximale straf doodslag omhoog naar 25 jaar'

26 februari 2021 14:15

De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar, als het aan het kabinet ligt. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt na de ministerraad deze vrijdag. Volgens de minister is de verhoging van de maximale straf voor het delict hoognodig.

"Verhoging van het strafmaximum geeft de rechter de armslag die nodig is"

Door de verhoging komt de maximale straf voor doodslag volgens de ministers meer in de buurt van de maximale straf voor moord, namelijk 30 jaar. Dat doet volgens het kabinet meer recht aan de ernst van doodslag. "Verhoging van het strafmaximum geeft de rechter de armslag die nodig is om in alle gevallen van doodslag een passende straf op te leggen", laat minister Grapperhaus weten. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat het ook recht doet aan het onherstelbare leed bij nabestaanden van slachtoffers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tramschutter Gökmen T. krijgt levenslang

Nu de ministerraad heeft ingestemd wordt het wetsvoorstel voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De tekst van het voorstel wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Zover is het nog niet.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!