De boerderij in het Drentse Ruinerwold. Beeld © ANP

Rechtbank stopt zaak tegen vader spookgezin Ruinerwold

04 maart 2021 09:18

Het proces tegen de 68-jarige vader van het beruchte gezin uit Ruinerwold stopt. Dat heeft rechtbank Assen donderdagochtend besloten. Gerrit Jan van D. is niet in staat om vervolgd te worden, een eerlijk proces is volgens de rechters dan ook niet mogelijk. Het Openbaar Ministerie is op eigen verzoek niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de hoofdverdachte.

"Hij is niet in staat het strafproces te volgen"

Volgens de rechtbank is er een ernstige verstoring om met anderen te communiceren. De man is niet in staat om te spreken, op enkele klanken na. Daardoor kan volgens de rechter niet worden vastgesteld wat de verdachte wel en niet begrijpt. "De rechtbank is van oordeel dat bij verdachte sprake is van zodanige fysieke en cognitieve beperkingen, dat hij niet in staat is het strafproces te volgen", zei de rechtbank. Hij kan zich volgens de deskundigen niet goed genoeg verdedigen. "Het is voor de verdachte onmogelijk om op een effectieve wijze in het strafproces te participeren."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM: vervolging zaak-Ruinerwold stoppen vanwege beroerte verdachte vader

De vader van het zogenoemde spookgezin liep in 2016 ernstige hersenschade op door een beroerte, hij raakte ook deels verlamd. Deskundigen oordeelden dat de man fysiek en psychisch te zwak is voor een proces. Het OM verdenkt de man van gijzeling, vrijheidsberoving, mishandeling en meermaals seksueel misbruik. In oktober 2019 viel de politie de boerderij in het Drentse Ruinerwold binnen, waar de vader met zes van zijn negen kinderen woonde. Ook klusjesman Josef B. is verdachte in de zaak. Zijn vervolging is niet gestaakt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!