Beeld © Politie

Alle ogen gericht op Taghi: leider 'mocro-maffia' vandaag voor de rechter

22 maart 2021 06:44

Vandaag verschijnt Ridouan Taghi, de vermeende leider van een drugsbende die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks liquidaties, voor het eerst voor de rechter. De zaak tegen deze bende, het monsterproces Marengo genoemd, is al bijna twee jaar bezig met voorbereidende zittingen, maar nu gaat het ook inhoudelijk van start.

Er staan 17 verdachten terecht die worden aangeklaagd voor zes moorden en vier pogingen tot moord. De bekendste van de slachtoffers is crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok. Alle ogen zullen vandaag gericht zijn op de vermeende leider van de moordbende, 'de schrik van de onderwereld', Ridouan Taghi.

Dit moet je weten over Taghi en de moordbende die vandaag voor de rechter verschijnen: 

Het proces tegen de groep, die in de volksmond mocro-maffia is gaan heten, zou eigenlijk vorige maand inhoudelijk van start gaan, maar de rechtbank besloot de zaak toen uit te stellen vanwege coronacrisis. Inmiddels heeft de rechtbank diverse aanpassingen laten doen, zodat de verdachten, hun advocaten en de pers voldoende afstand van elkaar kunnen houden.

Zwaarbewaakte bunker

De zaak wordt behandeld in de zwaarbewaakte bunker in Amsterdam. Taghi wordt daar vandaag waarschijnlijk afgezonderd van zijn medeverdachten, om iedere vorm van onderlinge communicatie onmogelijk te maken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Start proces tegen bende van Taghi uitgesteld door corona

Zelden is de aanloop naar een strafproces zo grillig en dramatisch geweest. Een week na de eerste zitting, in maart 2018, werd de broer van kroongetuige Nabil B. in Amsterdam doodgeschoten. Daarna volgde de moord op de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum.

'Al groot en ingewikkeld genoeg'

Deze moorden zijn geen onderdeel van dit proces. "Er is nog niet genoeg bewijs om Taghi echt te beschuldigen. Er is vooral een sterk vermoeden dat hij de opdrachtgever is", zegt verslaggever Eelco Hiltermann, die de zaak voor RTL Nieuws op de voet volgt.

Als Taghi hier ooit voor wordt vervolgd, zal dat waarschijnlijk in een aparte zaak zijn. Het Marengo-proces draait vooral om misdrijven in de periode van 2015 tot 2017, deze moorden zijn in 2018 en 2019 gepleegd.

Alhoewel de bende zich ook bezighoudt met cokehandel, is dat in deze zaak niet het belangrijkst; de liquidaties staan centraal. "De zaak is al groot en ingewikkeld genoeg", zegt Hiltermann. Het Openbaar Ministerie (OM) concentreert zich op de moorden die leden van de organisatie gepleegd hebben. "De liquidaties zijn het meest schokkende vergrijp en daar staat ook de hoogste straf op."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaten Saïd R., hoofdverdachte in Marengo-proces, leggen verdediging neer

Het bewijs in deze zaak is volgens Hiltermann stevig. "Het Openbaar Ministerie heeft gekraakte pgp-berichten. Dat zijn berichten die criminelen onderling naar elkaar stuurden via versleutelde telefoons, in de veronderstelling dat er niemand meekeek."

Verklaringen kroongetuige

Daarnaast zijn er nog de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Die maakte zelf deel uit van de moordbende, maar kreeg naar eigen zeggen spijt en ging naar de politie. Zijn informatie is cruciaal in deze zaak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Corona in gevangenis waar Holleeder en Taghi vastzitten

"De kans is groot dat het Openbaar Ministerie (OM) een levenslange gevangenisstraf gaat eisen tegen Taghi", zegt Hiltermann. "Als de rechter daarin meegaat zal de meest beruchte crimineel van Nederland dus nooit meer een stap buiten de gevangenis kunnen zetten."

Toch hoeven we voorlopig nog geen uitspraak te verwachten. De zaak gaat waarschijnlijk tot diep in 2022 duren.

Bekijk ook: volgens John van den Heuvel blijft Taghi in slachtofferrol kruipen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!