Beeld © ANP

Verdachte martelkamerzaak: ‘Sprake van manipulatie’

21 mei 2021 15:29

Robin van O., de hoofdverdachte in de martelkamerzaak, heeft tijdens de vierde pro-formazitting in de Amsterdamse Bunker fel uitgehaald naar het Openbaar Ministerie (OM). Van O. spreekt van manipulatie en propaganda aan de zijde van justitie.

“Ik ben erop gebrand de valse beschuldigingen van het OM te weerleggen"

Volgens het OM heeft deze criminele organisatie van twaalf verdachten zeecontainers ingericht om criminele rivalen te martelen. In een van de loodsen stond een tandartsstoel waarin iemand kon worden vastgebonden en er werden martelgereedschappen aangetroffen. Politie en justitie hadden de verdachten al langer in het vizier en grepen in juni vorig jaar in. Roger P., alias Piet Costa, zou de opdrachtgever zijn, Van O. de uitvoerder.

Tijdens de vierde pro forma ging het vooral om de stand van het onderzoek en het eventuele verlengen van de hechtenissen van de verdachten. Het OM heeft nu ook het oogmerk op moorden toegevoegd aan de tenlastelegging.  

Tussen Van O. en justitie ging het er vrijdag hard aan toe. Van hoofdverdachte Van O. is DNA op politiekleding, die in een van de loodsen lag, aangetroffen. Van O. zou hebben gezegd dat het er in het kader van een rollenspel is op gekomen. OM: “Maar hoe die kleding in loods 1 terechtkwam, daar heeft hij geen weet van. Slecht verhaal, niet controleerbaar, ongeloofwaardig.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. over bizarre martelkamers: 'Heel luguber'

Van O. op zijn beurt verweet het OM ‘scoringsdrang’. “Er is sprake van foutieve aannames en propaganda. Niet het recht moet zegevieren, nee, het gaat hen om de film.” Volgens Van O. moet hij koste wat het kost hangen. Ook klaagde hij over zijn behandeling in de cel. Hij zit er naar eigen zeggen 22 uur per dag en heeft amper contact met zijn gezin. “Ik word behandeld als een crimineel, terwijl de zaak inhoudelijk nog moet worden behandeld. Er is geen sprake van een eerlijk proces.” Van O. zegt er ternauwernood een longembolie te hebben overleefd. “Er werd van alles aan gedaan om mij niet naar het ziekenhuis te brengen. (...) De overheid betreedt de grondwetten met voeten.” 

Verder zei Van O. niet ‘Slempo’ te zijn die in de onderschepte chatberichten van Encrochat naar boven is gekomen. Volgens het OM wisselde deze Slempo met de andere hoofdverdachte Piet Costa sinistere berichten uit maar volgens Van O. is hij deze Slempo helemaal niet. Tegen de rechtbank zei hij: “Ik kom uit de marketing en dit is om zaadjes te planten in het onderbewuste. De kracht van herhaling, dan ga je het geloven. Ik vraag u het OM op te dragen de conclusie over wie Slempo is te laten aan u, de rechtbank.” Het OM stelde tijdens de vorige pro forma in maart dat er werd gechat dat rivalen dood moesten: ‘Iedereen gaat liggen, geloof me’ en ‘Ze moeten dood, tot hun hond toe’ werd er in de berichten geschreven.

Van O. besloot vrijdag: “Ik ben erop gebrand de valse beschuldigingen van het OM te weerleggen. Ik loop straks door de voordeur naar buiten.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM deelt details van gruwelijke plannen voor martelkamers

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!