Rico de Chileen Beeld © ANP

Moment van de waarheid voor Rico de Chileen: wat wordt zijn straf?

31 mei 2021 11:19

De rechtbank van Amsterdam doet maandagmiddag uitspraak in de zaak van Richard R., ook wel 'Rico de Chileen'. Het Openbaar Ministerie eiste 15 maart veertien jaar celstraf tegen de man die verdacht wordt van het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich bezighield met het witwassen van drugsopbrengsten en moorden.

"Het blijft schokkend hoe lichtzinnig van het één op het andere slachtoffer wordt overgegaan"

R. wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij moord, maar het OM stelt wel dat R. samen met onder anderen Ridouan Taghi chatte over verschillende liquidaties. Volgens het OM communiceerde R. in de PGP-chats veelvuldig met onder anderen Taghi en de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale, maar volgens Rico's advocaat Leon van Kleef was er van een duurzame en structurele samenwerking geen sprake. Áls er al plannen waren om rivalen te liquideren, dan hield zijn cliënt die plannen tegen, stelt de advocaat.

R. handelde 'meedogenloos', zo zei de officier van justitie. "Het blijft schokkend hoe lichtzinnig van het één op het andere slachtoffer wordt overgegaan. Lukte het doden van het ene doelwit niet die dag, werd er gekeken of een ander doelwit een optie was." Zo zouden R. en Taghi de moord op misdaadblogger Martin Kok hebben besproken. Die liquidatie is volgens het OM uiteindelijk uitgevoerd door leden van de organisatie van Taghi.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM: Rico de Chileen chatte over liquidaties

Daarvan maakte Van Kleef een punt. "Het standpunt dat zij inneemt, is dezelfde kleuring, namelijk betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Dat is het standpunt dat steeds boven dit proces hangt. Elke bevinding over mijn cliënt is aan dat beeld aangepast. Een klassiek voorbeeld van een kokervisie."

R. hoort maandag vanaf 13.00 uur of de rechtbank de verdenkingen tegen hem wettig en overtuigend bewezen acht. RTL Boulevard doet 's avonds in de uitzending verslag van het vonnis.

Nadat het Openbaar Ministerie 14 jaar cel eiste tegen Rico de Chileen, reageerde Clarice Stenger op deze heftige zaak:

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Rico de Chileen voor de rechter, straf van 10 jaar boven het hoofd

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!