'Rico de Chileen', oftewel Richard R. Beeld © Petra Urban

11 jaar cel voor Rico de Chileen

31 mei 2021 14:03

De rechtbank van Amsterdam heeft Richard R., ook wel Rico de Chileen, veroordeeld tot 11 jaar celstraf voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich bezighield met het witwassen van geld en moorden. Het Openbaar Ministerie eiste 15 maart veertien jaar celstraf tegen R..

"Bedankt, mevrouw de voorzitter"

De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat R. zich bezighield met álle verdenkingen. Zo wordt hij vrijgesproken van deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel. Ook wapenhandel acht de rechtbank niet bewezen. Dat brengt de rechtbank tot een totaal van twaalf jaar, maar daar gaan nog 12 maanden vanaf, omdat de rechtszaak lang geduurd heeft. 

R. reageerde amper op het uitspreken van het vonnis. Hij zei: "Bedankt, mevrouw de voorzitter." Zoals altijd zat hij keurig gekleed, in jeans en met een pullover over een overhemd, in de zittingszaal.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Advocaat Rico de Chileen: 'Het bewijs is niet rechtmatig'

R. werd niet vervolgd voor betrokkenheid bij moord, maar het OM stelde wel dat R. samen met onder anderen Ridouan Taghi chatte over verschillende liquidaties. R.'s advocaat Leon van Kleef hekelde tijdens de inhoudelijke behandeling die stelling: "Het standpunt dat zij inneemt, is dezelfde kleuring, namelijk betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Dat is het standpunt dat steeds boven dit proces hangt. Elke bevinding over mijn cliënt is aan dat beeld aangepast. Een klassiek voorbeeld van een kokervisie." De kans is groot dat R. en zijn advocaat Leon van Kleef in hoger beroep gaan tegen het vonnis. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

OM: Rico de Chileen chatte over liquidaties

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!