Europol in Den Haag Beeld © ANP

Waanzinnige undercoveractie politie: honderden invallen en arrestaties

07 juni 2021 20:46

Een internationaal team van rechercheurs heeft een groot aantal criminelen een flinke slag toegebracht. Tijdens een maandenlange undercoveractie brachten speciale teams nieuwe cryptotelefoons op de markt. Daardoor konden de autoriteiten live meeluisteren en lezen met de communicatie van criminelen.

"De operatie is de meest geavanceerde poging tot nu toe"

Dat schrijft Telegraaf. Volgens de krant kwamen de telefoons in het milieu terecht via informanten, dekmantalfirma's en undercoveragenten. De criminelen dachten versleuteld te communiceren en wisten niet beter dan dat stemvervorming werd gebruikt tijdens gesprekken. Echter had de politie de mogelijkheid om deze uit te schakelen, zo zegt RTL Boulevard-misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Politie leest mee met berichtjes criminelen, levert 73 arrestaties op

De grote actie, die onder de geheime codenaam ANOM bekend stond in veel landen, kwam maandag tot een hoogtepunt. Honderden invallen en arrestaties in allerlei landen waaronder Nederland vonden plaats. Duitse media publiceerden maandagmiddag al over de vele arrestaties. Dinsdagochtend organiseert Europol samen met de FBI, de Nederlandse, Zweedse en Australische politie om 10.00 uur een persconferentie. Daarin worden meer details gegeven over het onderzoek. 'De operatie is de meest geavanceerde poging tot nu toe om de activiteiten die vanuit alle uithoeken van de wereld opereren, te verstoren', staat in een uitnodiging van de autoriteiten aan de pers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kopstuk Toon R. werd in mei opgepakt dankzij EncroChat

Na het kraken van de servers van onder andere Ennetcom, Encrochat en Sky is het onderzoek een nieuwe stap in het heimelijk volgen van criminelen. Bij de eerdere onderzoeken ging het om providers waarbij de autoriteiten toegang kregen tot de servers. In het onderzoek ANOM bracht de politie een door henzelf gecreëerd netwerk op de markt, een onderzoek op die wijze kwam nog niet eerder voor.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!