Koning Willem-Alexander is op dit moment op staatsbezoek in Duitsland Beeld © ANP

Koning over Peter R. de Vries: 'Zeer ontdaan door verschrikkelijke aanslag'

07 juli 2021 09:06

De aanslag op Peter R. de Vries is een aanslag op de journalistiek, en op onze rechtsstaat. Dat zei koning Willem-Alexander zojuist in reactie op het neerschieten van de misdaadjournalist. De koning, die op dit moment op staatsbezoek is in Duitsland, zei 'zeer ontdaan te zijn'.

"Wij willen onze ontsteltenis kenbaar maken over deze verschrikkelijke aanslag", zei de koning. "Wij wensen allen die hem dierbaar zijn heel, heel veel sterkte vandaag, en in deze moeilijke tijden."

De koning noemde De Vries 'een bijzondere journalist'. "Dit was een aanslag op de journalistiek, de hoeksteen van onze rechtsstaat."

Diep geschokt

Gisteravond werd er al een eerste reactie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gepubliceerd. Daarin zei het koningspaar 'diep geschokt' te zijn door de aanslag. "Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten."

Het koningspaar zegt zich verbonden te voelen 'met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat'.

Ook demissionair premier Mark Rutte sprak gisteren zijn afschuw uit over de aanslag op de misdaadjournalist. "Onze gedachten gaan in eerste instantie uit naar Peter R. de Vries en zijn geliefden", sprak de premier. "We hopen vurig dat hij deze aanslag overleeft. Dat is voor nu het belangrijkste."

Rutte noemde de aanval 'een aanslag op een moedige journalist en daarmee een aanslag op de vrije journalistiek'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederland geschokt na aanslag op Peter R. de Vries, dit is wat we tot nu toe weten

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!