Foto uit 2018: Peter R. de Vries troost moeder Berthie Verstappen, na een persconferentie over de zaak-Nicky Verstappen. Beeld © ANP

Peter R. de Vries steunt families in moeilijke zaken: 'Hopen zó dat hij het redt'

07 juli 2021 11:06

Peter R. de Vries is niet alleen misdaadjournalist, hij staat ook talloze families bij na ingewikkelde moordzaken en verdwijningen. De Vries speelde een cruciale rol bij het oplossen van verschillende zaken, die soms al jaren stillagen.

Een bijzondere journalist, noemde koning Willem-Alexander De Vries vanochtend. Gisteravond werd De Vries in het centrum van Amsterdam neergeschoten, en zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Daar vecht hij voor zijn leven, zei burgemeester Femke Halsema gisteravond.

Dankzij de vasthoudendheid van de misdaadjournalist, werden vele moordzaken en verdwijningen opgelost.

Miniatuurvoorbeeld

Volg het liveblog:

'Verdachte van aanslag op Peter R. de Vries werd al gezocht in Polen'

De betrokkenheid van Peter R. de Vries was bijvoorbeeld cruciaal bij het oplossen van de Posbankmoord, zegt Peter Wiegmink, de broer van de in 2003 vermoorde schilder Alex Wiegmink. Die moord werd pas na ruim 13 jaar opgelost. 

Unieke man

"Dat die zaak is opgelost, is voor zeker de helft aan Peter R. de Vries te danken", zegt Peter Wiegmink tegen RTL Nieuws. "Doordat hij de zaak oppakte, heeft een van de moordenaars zich uiteindelijk bij de politie gemeld."

"Peter R. de Vries zit heel dicht op grote criminelen, maar houdt zich ook bezig met heel andere zaken, zoals Tanja Groen", zei Frits Wester gisteravond in Humberto. "Twintig jaar lang heeft hij zich zo ingezet voor dat meisje en haar ouders. En ook vorige week nog. Dat maakt hem zo'n unieke man, zo bijzonder." 

Ook bij de zaak rondom de dood van Nicky Verstappen deed De Vries namens de familie onderzoek.  Nicky werd in 1998 gedood op de Brunssummerheide in Limburg.

Pas na ruim 20 jaar werd die zaak opgelost, toen eind vorig jaar Jos B. werd veroordeeld voor het misbruiken en doden van Nicky.

Miniatuurvoorbeeld

Lees terug:

Jos B. veroordeeld: 'Zonder jou had Nicky nog geleefd'

De Vries trad in die zaak op als woordvoerder en adviseur van de familie van Nicky. "We hopen dat hij zo sterk kan zijn, om nu voor zichzelf te vechten", zegt Berthie Verstappen, de moeder van Nicky. "En voor de mensen die hij lief heeft. Een kaarsje brandt voor hem. We zijn op dit moment alleen maar aan het wachten, en hopen zo dat hij het redt."

'Totaal de weg kwijt'

Peter Wiegmink heeft nog regelmatig contact met De Vries. "Afgelopen maandag heb ik nog met hem gemaild. Ik zat gisteravond voor de tv toen ik hoorde dat hij neergeschoten was. Vanaf dat moment stond mijn hele avond op zijn kop. Ik was totaal de weg kwijt."

Wiegmink: "Het contact met Peter was natuurlijk heel intens. Hij is een goed mens, en makkelijk benaderbaar. Ik kon hem bellen wanneer ik wilde, en hij belde mij ook."

Miniatuurvoorbeeld

Lees terug:

18 jaar cel in hoger beroep voor Posbankmoord

Ook Bauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra, is zich 'een ongeluk geschrokken' door de aanslag. Marianne Vaatstra werd in 1999 op zestienjarige leeftijd verkracht en vermoord. Pas in 2012 werd de moordenaar van Marianne gearresteerd.

Vaatstra: "Dat contact met Peter heeft natuurlijk heel veel betekend. Hij gaf ons hoop dat de zaak opgelost kon worden. Dat was heel belangrijk voor ons, nadat we onze dochter verloren waren."

Andere zaken waar Peter R. de Vries zich in vastbeet

Verdwijning Natalee Holloway

Na de verdwijning van de 18-jarige Natalee Holloway op Aruba in 2005, deed De Vries in samenwerking met de familie van Holloway uitvoerig onderzoek. In dat onderzoek kwam Joran van der Sloot naar voren als verdachte. In 2008 wist De Vries opnames met een verborgen camera te maken, waarin Van der Sloot zijn betrokkenheid bij de verdwijning toegeeft.

"Ik ben er gewoon kapot van dat dit hem is overkomen. Ik bid voor zijn familie en hoop dat Peter zich hier doorheen sleept", zegt Beth Holloway, de moeder van Natalee Holloway, tegen RTL Nieuws.

Verdwijning van Tanja Groen

De 18-jarige studente Tanja Groen verdween in 1993 in de buurt van Maastricht. Haar lichaam is nooit gevonden.

Vorige maand lanceerde De Vries een stichting, De Gouden Tip, waarmee hij geld wil inzamelen als beloning voor informatie die leidt tot het oplossen van de zaak. Er is al bijna 250.000 euro ingezameld, en er zijn verschillende tips binnengekomen, maakte De Vries vorige week bekend.

Puttense Moordzaak

De Vries beet zich ook vast in de Puttense Moordzaak, waarvoor in 1995 twee mannen ten onrechte werden veroordeeld. De mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, zaten zeven jaar vast voor de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. In 2002 werden de twee in een herzieningsprocedure alsnog vrijgesproken.

In 2008 werd een andere verdachte opgepakt en veroordeeld voor de moord.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!