Roy Heerkens van Slachtofferhulp over de eerste telefoontjes na de aanslag op Peter R. de Vries Beeld © EditieNL

Eerste belletjes komen binnen bij Slachtofferhulp na aanslag op De Vries

07 juli 2021 12:56

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema riep gisteravond tijdens de persconferentie over de aanslag op Peter R. de Vries betrokkenen uitdrukkelijk op gebruik te maken van Slachtofferhulp. Wat kan Slachtofferhulp precies voor deze mensen betekenen?

Mensen die de aanslag hebben gezien of de nasleep ervan direct hebben meegekregen kunnen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie ondersteunt omstanders, nabestaanden en ooggetuigen met de verwerking van een traumatische gebeurtenis. Als de politie verklaringen opneemt, verwijzen zij de mensen ook door naar Slachtofferhulp. "Wij benaderen deze mensen ook actief en mensen mogen natuurlijk ook zelf contact met ons opnemen", vertelt Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland aan EditieNL.

Eerste belletjes

Vanochtend zijn de eerste telefoontjes al binnengekomen volgens Heerkens. "We laten mensen dan eerst hun verhaal vertellen en bieden emotionele ondersteuning." De impact van zo'n ervaring is groot, zeker als je het van dichtbij meemaakt. "Het kan zijn dat je stressklachten ontwikkelt: niet kunnen slapen of geen honger hebben. Die gaan meestal na een paar weken voorbij. We kunnen mensen vaak geruststellen dat dat erbij hoort."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Verdachte van aanslag op Peter R. de Vries werd al gezocht in Polen'

Met mensen die gebruik maken van Slachtofferhulp plant de organisatie één of meerdere gesprekken in. Dat gesprek kan thuis, via de chat, telefonisch of bij hen op kantoor gevoerd worden. "Als de klachten niet minder worden, verwijzen we mensen door naar hun huisarts. De beelden die steeds overal voorbij komen kunnen namelijk voor heftige herbelevingen zorgen", zegt hij.

Contact met Slachofferhulp

In 2020 werden in totaal 210.500 mensen aangemeld bij Slachtofferhulp. Met 153.000 personen is vervolgens contact opgenomen. 100.000 personen hebben daadwerkelijk contact gehad met de organisatie en de helft daarvan heeft gebruik gemaakt van vervolghulp. 

Bron: Slachtofferhulp Nederland

Contact opnemen:

Heb je zelf behoefte aan contact met Slachtofferhulp? Neem dan contact op met de organisatie via 0900-0101.

 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!