Derk Wiersum

Levenslange celstraf geëist tegen twee verdachten van de moord op advocaat Wiersum

14 juli 2021 14:59

Tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum is levenslang geëist. Justitie houdt beide verdachten even verantwoordelijk, al zou Moreno B. de schutter zijn geweest. "Een absoluut weerzinwekkende moord", aldus het OM, "die een schokgolf door de samenleving joeg en wordt gezien als een aanval op de rechtsstaat, op de waarheidsvinding en rechtvaardigheid".

Moreno B. (32) en Giërmo B. (37) ontkennen iets met de schokkende moord te maken te hebben. Tijdens het proces, dat maandag begon, hebben zij gebruik gemaakt van hun zwijgrecht en nagenoeg alle vragen van de rechtbank onbeantwoord gelaten.

Advocaat van de kroongetuige

De 44-jarige Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. In de weken voorafgaand aan de moord zijn voorverkenningen uitgevoerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat er al maanden een plan was voor de moord en dat de uitvoering een paar keer is uitgesteld. Ook is er door de verdachten telefonisch contact gezocht met Wiersum, om te kijken waar hij was.

Bekijk hier beelden van de aanloop naar de strafzaak:

Broer kroongetuige gedood

Kort nadat de deal tussen justitie en B. in maart 2018 bekend werd gemaakt werd B.'s broer vermoord. De moordenaar van de broer van B. kreeg 28 jaar  celstraf, omdat het Gerechtshof niet kon vaststellen dat hij wist wie hij doodschoot. De verdachten in deze zaak wisten dat Wiersum een advocaat  was. Dat maakt het verschil tussen een strafeis van 28 jaar en levenslang.

Op 6 juli werd een moordaanslag gepleegd op de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vader van vermoorde Wiersum: 'Mijn kind is weg. Doorgestreept. Kapotgeschoten'

Over de achtergrond van de ongekende geweldsgolf is officieel vooralsnog niets bekend. Tot dusver zijn alleen (vermoedelijke) uitvoerders gepakt en voor de rechter gebracht. Naar opdrachtgevers en tussenpersonen wordt nog volop onderzoek gedaan. De advocaat van Taghi heeft meermalen haar afkeuring uitgesproken over verhalen in de media die haar cliënt in verband brengen met het geweld.

Justitie houdt beiden even verantwoordelijk

Politie en justitie hebben alles uit de kast gehaald om de moord op Wiersum op te lossen. Giërmo B. kon binnen twee weken worden aangehouden, Moreno B. volgde eind januari 2020. Een neef van Taghi, Anouar, is eveneens opgepakt, als mogelijke faciliteerder van het complot. Zijn strafzaak is afgesplitst tegen die van de beide B.'s.

Onder meer DNA-sporen en telefoonbewegingen vormen het bewijs tegen de twee verdachten. Zij zouden al weken bezig zijn geweest met voorverkenningen. De twee mannen worden ook in verband gebracht met een dubbele moord in Suriname.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!