De beveiliging van Peter R. de Vries wordt onderzocht. Beeld © ANP

Grapperhaus laat onafhankelijk onderzoek doen naar beveiliging van Peter R. de Vries

15 juli 2021 11:41

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de beveiliging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Volgens Grapperhaus is het essentieel om te weten welke informatie over de veiligheid van De Vries bekend was bij welke overheidspartij. Tjibbe Joustra gaat het onderzoek uitvoeren.

Joustra was eerder voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij moet de feiten rond de bewaking van de neergeschoten misdaadjournalist verzamelen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kinderen Peter R. de Vries bedanken voor steun: 'Doet ons ontzettend goed'

Peter R. de Vries werd vorige week in Amsterdam neergeschoten na een optreden in het televisieprogramma RTL Boulevard. Zijn gezondheidssituatie is sindsdien zeer ernstig. Ondanks bedreigingen aan zijn adres werd De Vries voor zover bekend niet streng beveiligd, zoals bij andere misdaadjournalisten wel gebeurde. Of hij dat zelf wel wilde, is niet duidelijk. Voor de aanslag zijn twee mannen aangehouden. 

"Ik acht het essentieel dat er ten aanzien van de beveiligingssituatie van de heer De Vries volledig zicht is op de vraag welke informatie op welk moment bij welke (overheids)partij beschikbaar was en in hoeverre op basis van deze informatie passend geacteerd is", schrijft Grapperhaus. Hij hoopt dat Joustra in september zijn bevindingen kan delen.

Advocaten Nabil B. leggen bloemen neer ter ere van Peter R. de Vries

Het onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek waarin twee verdachten vastzitten, schrijft Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer: ze mogen 'op geen enkele wijze met elkaar interfereren'.

Er is al overleg geweest met justitie, politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Wel worden de bevindingen gebruikt als aanvulling op een onderzoek van een speciaal adviescollege naar het stelsel van bewaken en beveiligen in Nederland. Ook dat hoopt de minister in september te krijgen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!