Beeld © ANP

Zaak tegen Caloh Wagoh van start: 5 liquidaties, 21 verdachten

30 augustus 2021 08:06

Maar liefst vijf liquidaties, meerdere pogingen daartoe, en 21 verdachten, onder wie een kroongetuige, zullen centraal staan in een van de grootste strafzaken die Nederland ooit gekend heeft. In het zogeheten Eris-proces, dat vandaag aftrapt met de eerste van 64 inhoudelijke zittingsdagen, staan leden van motorclub Caloh Wagoh terecht. Het totale dossier telt meer dan 50.000 pagina’s.

"Het waren gewoon een aantal namen en die mensen moesten dan ‘gaan’ of ‘gaan slapen’"

“Alsof het om worstenbroodjes gaat wordt gesproken over het doodmaken van mensen”, sprak de officier van justitie op een pro forma-zitting in 2019. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de 21 verdachten onder meer betrokken zijn bij moordopdrachten uit het criminele milieu.

Een van die opdrachtgevers zou Ridouan Taghi zijn, maar ook uit andere hoeken kwamen opdrachten. Taghi, die vervolgd wordt in die andere megazaak Marengo, 'bestelde' volgens het OM drie voltooide moorden en nog eens acht pogingen, maar wordt desondanks in Eris niet vervolgd. Het OM schuift die beslissing voor zich uit, luidt het antwoord op de vraag waarom niet. Als Taghi ook in Eris vervolgd zou worden, zouden beide zaken ernstig vertraging kunnen oplopen. Als Marengo klaar is, neemt het OM een beslissing over de vervolging van Taghi en de Eris-feiten.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Peter R. over bizarre wending in zaak tegen Caloh Wagoh

Kroongetuige 

In PGP-gesprekken wordt volgens justitie gesproken over wie ‘gedaan’ moet worden en worden daar bedragen van 70.000 euro voor beloofd. Een poging om een huis te beschieten met een raketwerper mislukte, omdat het wapen weigerde. Dat bleek ook nog eens het verkeerde huis. Justitie denkt dat naast Justin Jap Tjong, Farid Souhali, Jaïr Wessels, Zeki Yumusak en Stefaan Bogaerts nog veel meer rivalen dood moesten

Hoofofficier van justitie Michiel Zwinkels zegt over die ‘geweldsspiraal’: "Waar ik het meeste van schrik, is het gemak waarmee over mensenlevens werd beschikt. Dat lees je terug in de berichten waarmee de opdrachten werden uitgezet. Het waren gewoon een aantal namen en die mensen moesten dan ‘gaan’ of ‘gaan slapen’. Er werd bijna met namen gestrooid: die moet, en die moet, en die. En als je tijd hebt, kun je dan voor maandag nog die doen? Het gemak waarmee daarover werd gesproken, is echt schokkend."

Verdachte Tony de G. was betrokken bij de moord op Wessels, maar kreeg spijt en stapte over naar het OM. Hij kreeg als kroongetuige een deal; justitie zal tegen hem 12 jaar eisen in plaats van 24 jaar. Uiteindelijk zal de rechter bepalen of er daadwerkelijk een straf tegen hem komt en hoeveel jaar dat dan wordt. In ruil voor die strafvermindering moest De G.  verklaren over alle delicten waar hij weet van heeft. Het OM denkt met de verklaringen van De G. en afgeschermde berichten op telefoons een sterke zaak te hebben.  

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Yelle Tieleman: verklaring Caloh Wagoh niet goed ontvangen

Ook filmpjes op de telefoon van hoofdverdachte Delano ‘Keylow’ R. zouden zeer belastend zijn. Keylow maakte met zijn telefoon video’s van chatberichten met opdrachtgevers en andere verdachten over onder meer wapens op een andere telefoon. Hij zou hebben gezegd dat die filmpjes bedoeld waren voor een documentaire. Keylow was in het verleden lid van de straatbende Crips en werd later oprichter en voorman van motorclub Caloh Wagoh. Hij zou de opdrachten hebben aangenomen en hebben doorgespeeld naar medeverdachten. Niet alle verdachten in Eris zijn lid van Caloh Wagoh, maar wel een groot aantal. Anderen schurkten tegen de club aan of wilden lid worden. 

"Het OM denkt dat het een sterke zaak tegen mijn cliënt heeft," zegt R.'s advocaat Pieter Hoogendam. "We gaan het zien. Ik ben voorzichtig, ik kijk wel hoe het proces zich ontwikkelt. Je weet niet wat er tussentijds gebeurt." 

Net als Marengo 

Het Eris-proces kent een aantal parallellen met het Marengo-proces, waar de veronderstelde bende van Ridouan Taghi terecht staat. Met Tony de G. heeft justitie net als met Nabil B. in Marengo een kroongetuige die verklaart over de vermeende delicten. Tony de G. zegt niks over de delicten in die andere zaak. Taghi zal in Eris niet worden gehoord als getuige. Dat was wel de bedoeling maar zijn advocaat Inez Weski heeft al laten weten dat hij toch niks gaat verklaren. De delicten in Marengo eindigden begin januari 2017. De delicten in Eris zijn gepleegd van begin 2017 tot begin 2019. 

Ook in Eris zijn er grote veiligheidsrisico’s. De rechtbank heeft de pers dringend verzocht namen van officieren niet te noemen en hen niet in beeld te brengen. Nadat van kroongetuige Nabil B. zijn onschuldige broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries zijn vermoord, zijn er ook grote zorgen over de veiligheid van Eris-kroongetuige Tony de G..

Onno de Jong, de advocaat van De G., zegt dat zijn cliënt 'staat te popelen' om te beginnen. "Hij is al ik weet niet hoe vaak gehoord. Hij is blij dat het zover is, hij is er klaar voor."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Peter R. gelooft niks van excuus president Caloh Wagoh

Vonnissen over een jaar 

Vandaag is de eerste van 64 zittingsdagen. De eerste negen zal De G. worden gehoord en zullen de deal, zijn betrouwbaarheid en de rechtmatigheid van de deal worden besproken. Daarna zullen de zeventien deeldossiers een voor een worden behandeld. De strafeisen van justitie komen in januari, gevolgd door de pleidooien van de advocaten. Begin juli 2022 staat vooralsnog de uitspraak van de rechtbank op de agenda. Levenslang hangt een aantal verdachten wel boven het hoofd. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!