Peter R. de Vries en Royce de Vries Beeld © ANP

Royce de Vries: 'Als systeem werkte, was mijn vader nooit vertrouwenspersoon geworden'

31 augustus 2021 13:20

Peter R. de Vries voerde voor zijn dood indringende gesprekken met zijn kinderen over zijn veiligheid. Dat vertelt Royce de Vries in een lang interview met RTL Boulevard, dat dinsdagavond op televisie zal worden uitgezonden. De misdaadverslaggever voelde zich geroepen om kroongetuige Nabil B. bij te staan als vertrouwenspersoon. "Als het vanaf het begin een deugdelijk systeem was waarin advocaten bijvoorbeeld veilig konden werken, naar mijn mening was mijn vader dan nooit vertrouwenspersoon al überhaupt geworden van de kroongetuige."

"Mijn vader vond dat hij dit moest doen en dat heb ik gerespecteerd"

De veiligheid van hun vader was voor de kinderen van Peter R. altijd al onderwerp van gesprek. “We hebben het vaak over de veiligheid van mijn vader gehad. We hebben er heel indringende gesprekken over gehad. Dat is niet iets alleen van sinds hij vertrouwenspersoon is, was, van de kroongetuige. Maar iets wat al mijn hele leven factor is eigenlijk, dat mijn vader bedreigd is, dat mensen niet altijd even blij waren met zijn werkzaamheden. Dat zijn gesprekken die we al heel lang gevoerd hebben. Maar mijn vader vond dat hij dit moest doen en dat heb ik gerespecteerd, dat hij dat heeft gedaan. En ik begreep hem ook zeker op een bepaalde hoogte, ja. Hij was daar niet op andere gedachten over te brengen.”

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Royce de Vries doet voor het eerst zijn verhaal na aanslag Peter R.

Op 4 juli vorig jaar maakte Peter R. de Vries samen met advocaat Peter Schouten bekend dat het duo de kroongetuige in het Marengo-proces wilde bijstaan. Op dat moment waren de onschuldige broer van de kroongetuige Reduan B. en advocaat Derk Wiersum reeds om het leven gebracht. Peter R. voerde een juridische strijd tegen de overheid om in zijn rol als vertrouwenspersoon contact te kunnen hebben met Nabil B. Op 6 juli dit jaar schoot een man de misdaadverslaggever neer na een uitzending van RTL Boulevard. Peter R. overleed op 15 juli aan zijn verwondingen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Grapperhaus overstag: onderzoek Peter R. de Vries verbreed

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de veiligheid van Peter R., de broer en advocaat van de kroongetuige. Royce de Vries heeft, samen advocaat Annemiek van Spanje, zich namens zijn familie hard gemaakt voor een breed onderzoek. Eerder wilde demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid alleen onderzoek doen naar de situatie rondom de misdaadverslaggever. Ook waren er verschillende commentaren, waaronder van de advocaten van Nabil B., op de beoogde voorzitter Tjibbe Joustra. Voornamelijk vanwege het bezwaar van de familie heeft Grapperhaus besloten de Onderzoeksraad voor Veiligheid in te schakelen.

Vanavond om 18.35 uur doet Royce de Vries in RTL Boulevard voor het eerst zijn hele verhaal.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!