Een rechtbanktekening van Martien R. (2e van links) uit 2010. Beeld © ANP

16 jaar cel voor Brabantse drugs- en wapenhandelaar Martien R.

06 september 2021 14:25

Martien R. (50) is veroordeeld tot zestien jaar cel voor het leiden van een familienetwerk dat handelde in drugs en zware wapens. Daarmee gaat de rechtbank in Den Bosch mee in de eis van het Openbaar Ministerie.

Zestien jaar is de maximale straf die geëist kon worden voor de feiten waarvan R. verdacht werd. De criminele organisatie van Martien R. hield zich onder meer bezig met drugs- en wapenhandel, witwassen en diefstallen.

Familie ook verdacht

13 mede-verdachten kregen 1 tot 10 jaar cel. Tegen hen was tussen de 3 en 12 jaar cel geëist. Naast Martien R. stonden ook zijn broers Toon, Tinus en Anjo, schoonzus Bea, schoonzoon Bart, neef Toon en zoon Anton (27) voor de rechter. Laatstgenoemde kreeg 8 jaar cel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Godfather van Oss' hoort vandaag zijn straf, wie is deze Martien R.?

Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de 50-jarige hoofdverdachte 'de onbetwiste leider en beslissende regisseur' was van de criminele organisatie, 'die gekenmerkt werd door het familiare karakter'. De rechter sprak van 'een schrikbarende inkijk in de belevingswereld van de criminele organisatie'. 

Het 'kantoor', een schuur op een woonwagenkamp in Oss, was daarbij de vergader- en ontmoetingsruimte waar illegale activiteiten werden besproken, criminele contacten werden ontvangen, harddrugs werden bewerkt en verwerkt en verschillende soorten vuurwapens werden getoond en uitgeprobeerd.  

Volgens de rechter legde iedereen in de organisatie verantwoording af aan Martien R. en was hij degene die contacten onderhield en afspraken maakte met andere partijen. Hij was onder meer betrokken bij twee cocaïnetransporten uit Zuid-Amerika en een MDMA-transport van 99 kilo.

Een deel van de wapens en drugs die werden aangetroffen bij een inval.

De meeste verdachten werden in november 2019 na jarenlang onderzoek, dat in het grootste geheim plaatsvond, opgepakt tijdens de grote politieactie Operatie Alfa.

Ruim 400 agenten deden daaraan mee en overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Ook was daar het 'kantoor'.

De politie had er camera’s en afluisterapparatuur geplaatst. Daarmee werd de familie anderhalf jaar lang afgeluisterd. Dat leverde het grootste deel van het bewijs over de criminele activiteiten die de groep ontplooide. Tijdens het proces werden onder meer beelden getoond van Martien R. in de schuur met in zijn handen een machinegeweer. Ook werden gesprekken over drugs en wapens afgespeeld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ondergrondse wapenopslag gevonden bij woonwagenkamp Oss

Het gaat om de grootste drugsproces ooit in Brabant. De zaak kende een turbulente start omdat nagenoeg alle verdachten en hun advocaten de zaak boycotten. Ze hadden er geen vertrouwen in dat het proces eerlijk werd gevoerd. R. besloot als eerste tot de boycot.

Bij het voordragen van de strafeisen zaten slechts één verdachte en twee advocaten in de zaal. Volgens de officier van justitie was die massale afwezigheid ongekend in het Nederlandse strafproces.

Bekijk ook: grote inval bij woonwagenkamp Lith

R. stond al langer op de radar van justitie. Hij werd meerdere keren in verband gebracht met moord, maar daarvoor werd hij nooit definitief veroordeeld. Zo kreeg hij aanvankelijk 23 jaar cel voor de moord op Hans van Geenen, maar werd hij in 2012 door het gerechtshof vrijgesproken. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!