Insiya met haar vader Shehzad op een door hem verspreide foto.

Gerechtshof beveelt onmiddellijke aanhouding vader ontvoerde Insiya

7 september 2021 17:09

Het gerechtshof Amsterdam wil dat Shehzad Hemani, de vader van de ontvoerde Insiya, onmiddellijk wordt opgepakt. De man, die vorig jaar nog tot 9 jaar cel is veroordeeld, is op dit moment op de vlucht in India. Het hof heeft daarom een zogenaamd bevel gevangenneming afgegeven. Om onduidelijke redenen was dit tot op heden niet geregeld, waardoor de man zich relatief vrij kon bewegen.

"Hierdoor kan Hemani internationaal worden gesignaleerd"

Het gerechtshof Amsterdam besloot dinsdag om het bevel af te geven na een verzoek van het Openbaar Ministerie, zo bevestigt het hof na berichtgeving van De Telegraaf. De advocaat-generaal van het OM vorderde de gevangenneming vanwege bijvoorbeeld het vluchtgevaar. Met het bevel kan Hemani gesignaleerd en ook aangehouden worden, mocht hij zich naar een ander land verplaatsen. Het OM kan ook een uitleveringsverzoek doen aan India, maar van het land is bekend dat zij geen onderdanen uitleveren. Hemani heeft de Indiase nationaliteit.

Meestal beslist de rechter tot een bevel gevangenneming na veroordeling van een persoon die op de vlucht is. Maar tijdens de eerste aanleg van het proces heeft de officier van justitie hier niet om gevraagd. De rechtbank heeft het bevel ook niet op eigen initiatief gegeven. Waarom de officier en rechters dit niet deden is onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder ontvoerde Insiya: 'Stoppen is geen optie'

De advocaat van Shehzad Hemani, Gerard Spong, wil niet reageren op de beslissing. "Geen commentaar", zegt de raadsman op vragen van RTL Boulevard.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel laat weten het een 'belangrijke beslissing' van het gerechtshof te vinden. "Hierdoor kan Hemani internationaal worden gesignaleerd en het land niet meer uit. Nederland kan hiermee ook extra druk zetten op India." Het Openbaar Ministerie en de rechtbank Amsterdam hebben nog niet gereageerd op vragen van deze site.

Insiya Hemani werd in september 2016 uit de woning van haar oma ontvoerd door een samengestelde groep die professioneel te werk ging. Volgens de rechtbank Amsterdam was vader Shehzad Hemani de organisator van de kidnap. Hij nam het meisje mee naar India, waar ze tot op de dag van vandaag wederrechtelijk wordt vastgehouden. In oktober vorig jaar veroordeelde de rechtbank Amsterdam de vader tot 9 jaar gevangenisstraf wegens het organiseren van de ontvoering. Andere verdachten werden al eerder veroordeeld tot celstraffen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!