Advocaat Peter Schouten Beeld © ANP

Saillante publicatie van AD over Nabil B. niet verboden

13 september 2021 23:09

Het 'Algemeen Dagblad' mag morgenochtend appberichten van kroongetuige Nabil B. publiceren. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank maandagavond in een kort geding besloten. Peter Schouten, de advocaat van de kroongetuige, eiste in een in allerijl georganiseerde zitting een publicatieverbod. Volgens rechter weegt het belang van publicatie zwaarder dan het belang van Nabil B.

"De publicatie tast zijn geloofwaardigheid en veiligheid aan"

De publicatie gaat volgens het AD over kroongetuige Nabil B. en diens familie. Yelle Tieleman, de misdaadverslaggever van de krant, kreeg inzage in duizenden berichten die Nabil B. met zijn iPhone verstuurde naar familieleden en zijn vriendin. Volgens de journalist werpen de berichten een nieuw licht op de rol van de kroongetuige in het beruchte Marengo-proces, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. Schouten vroeg de rechter om de publicatie te verbieden. "Het belang van de vrijheid van meningsuiting weegt zwaarder dan het belang van het beschermen van de eer en de goede naam van eisers", besloot de rechter. Het gaat volgens hem om ernstige beschuldigingen aan het adres van de kroongetuige. Een datum in het artikel zal worden aangepast en een zin wordt in overleg tussen Schouten en de krant anders geformuleerd.

"Ik vind de uitlatingen tendentieus, vals en onjuist", zegt de advocaat maandagavond tegen RTL Boulevard. "De publicatie tast zijn geloofwaardigheid en veiligheid aan. Suggesties worden als feiten gebracht. We missen context, daar wordt niet rekening mee gehouden." Volgens Schouten betwist de zus van Nabil B. dat de gesprekken met haar zijn gevoerd. Het Algemeen Dagblad bestrijdt dit. "We citeren veelal letterlijk uit de chatgesprekken om zo dicht mogelijk bij de weergave van het appverkeer te blijven", liet AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma aan deze site weten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Artikel over kroongetuige Nabil B. gepubliceerd, na toestemming rechter

Volgens de krant zouden de chatberichten dinsdag openbaar worden. Op welke wijze dat zal gebeuren is niet duidelijk. Dinsdagochtend start om 10.00 uur een regiezitting in het Marengo-proces. Het is het eerste moment dat de zaak verdergaat sinds de moord op Peter R. de Vries, die fungeerde als vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Het Nederlands Forensisch Instituut ontgrendelde eerder een iPhone 5 die in het bezit was van Nabil B. De kroongetuige had deze telefoon naar eigen zeggen om gesprekken te voeren met familieleden en één van zijn toenmalige advocaten. B. had de telefoon van september 2017 tot en met 9 februari 2018 in zijn bezit. Hij zat op dat moment in de cel en was in onderhandeling met het Openbaar Ministerie om kroongetuige te worden.

Eerder kwamen er al saillante gesprekken van Nabil B. naar buiten:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!