Beeld © ANP

Wraking liquidatieproces Marengo afgewezen, advocaten boos

15 september 2021 16:47

De wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam heeft het wrakingsverzoek in het liquidatieproces Marengo van advocaat Inez Weski woensdag afgewezen. De strafzaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi kan dus voortgezet worden met dezelfde rechters. Advocaten vinden de gang van zaken onbegrijpelijk.

"De verdediging wordt kennelijk tot zwijgen gebracht"

Volgens Weski, advocaat van onder anderen Taghi, hadden de rechters dinsdag in het proces de schijn van partijdigheid gewekt. De wrakingskamer vindt het verzoek ongegrond, maar heeft nog niet gemotiveerd waarom. De rechtbank vond een openbare behandeling ter zitting van het wrakingsverzoek niet nodig. De kwestie is daarom schriftelijk afgedaan. Advocaat Weski heeft geen goed woord over voor die gang van zaken en zegt zich te beraden over wat zij 'hier verder mee moet'.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", aldus de raadsvrouw. "De verdediging wordt kennelijk tot zwijgen gebracht. Er mag niet in het openbaar blijken van de feiten. Het is een vorm van rechtsweigering voor de verdachten, waarbij de verdediging nog slechts toeschouwer mag zijn. De beslissing en het niet horen moeten onbegrijpelijk en in strijd met het principe van de wet worden geacht."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat wraakt rechtbank in liquidatieproces Marengo

Advocaten Christian Flokstra, Nico Meijering en Juriaan de Vries zijn ook niet blij met de wijze waarop de wrakingskamer heeft gehandeld. "Partijen zijn niet ter zitting gehoord op de wrakingsverzoeken zoals te doen gebruikelijk is", schrijven de raadsmannen in een reactie. "De wijze waarop de wrakingskamer omgaat met deze wrakingsverzoeken, die niet lichtvaardig zijn gedaan en daarnaast juridisch zijn onderbouwd, is zeer teleurstellend en draagt niet bij aan een goede procesvoering in Marengo."

De advocaten stellen dat de rechten van de verdediging in het proces 'niet meer de betekenis hebben zoals in ieder ander strafproces'. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Saillante berichten uit telefoon Nabil B. geven opmerkelijk beeld

Weski wilde dinsdag, tijdens een nieuwe zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, een presentatie houden over app-berichten van Nabil B., de kroongetuige in het proces. De berichten zijn gevonden in een iPhone die de kroongetuige stiekem in zijn cel had. De advocaten van de verdachten zijn zeer gebrand op de berichten, omdat zij mogelijk de betrouwbaarheid van de kroongetuige schaden.

De aangekondigde powerpointpresentatie stuitte op bezwaren bij zowel B.'s advocaten, het OM en de rechtbank. De rechtbank vond dat Weski moest wachten totdat de berichten in het dossier zitten. Als zij dat niet wilde, dan kon zij een toelichting geven, maar dan wel achter gesloten deuren. In de apps wordt over personen gesproken, waarbij mogelijk hun privacy en veiligheid in het geding komen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Advocaten kroongetuige Marengoproces wraken rechtbank

De verzoeken van andere advocaten in het proces, die zich bij Weski hadden aangesloten, heeft de wrakingskamer niet ontvankelijk verklaard. Een van hen, Shirley Splinter, opperde de rechtbank de gang van zaken rond de wraking te bespreken, 'omdat de sfeer in het proces verslechtert'. De voorzitter van de rechtbank reageerde daarop: "We moeten nog lang met elkaar verder. En dat moet op een fatsoenlijke manier. Daar zijn we het allemaal over eens." Mogelijk dat het onderwerp volgende week dinsdag, als het proces wordt hervat, nader wordt besproken.

Het is de derde keer dat de rechtbank in het proces is gewraakt, sinds het proces in 2018 op gang kwam. Het proces tegen onder anderen Ridouan Taghi gaat aanstaande dinsdag verder.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!