Beeld © ANP

Delano ‘Keylow’ R.: ‘Niks met liquidaties te maken’

17 september 2021 15:56

In de extra beveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam ging vandaag het Eris-proces verder waarin vooral leden van motorclub Caloh Wagoh terechtstaan voor betrokkenheid bij onder meer vijf moorden. Vooral hoofdverdachte Delano ‘Keylow’ R. stond centraal.

Het ging vrijdag om de zogenaamde veredelingen, of bepaalde gebruikersnamen en versleutelde telefoons te herleiden waren naar de verdachten. Dat speelt in deze zaak een zeer curieuze rol omdat justitie Keylow ervan verdenkt foto’s en filmpjes te hebben gemaakt van voor hem belastende berichten over delicten. Al scrollend door die berichten zou hij daarvan met een andere telefoon beelden hebben gemaakt. Daarover verklaarde hij eerder al dat die voor een documentaire waren, maar daarover wilden de rechters en officieren op de zitting vrijdag veel meer weten.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Liquidaties en moordpogingen: Caloh Wagoh-zaak van start

Doorgaans gebruiken criminelen dergelijke Pretty Good Privacy-telefoons (PGP) omdat de berichten standaard na een bepaalde tijd worden gewist. In andere zaken lukte het rechercheurs om die verwijderde berichten terug te halen, maar in deze zaak bestaan er dus zelfs beelden omdat Keylow die zelf zou hebben opgenomen.

Keylow hield vol die opnamen te hebben gemaakt voor een documentaire waarmee hij bezig was. Het materiaal bleek op een harde schijf te staan die bij Keylow gevonden was. Volgens Keylow betrof het research. De rechtbank: “Zoals de politie het uitlegt is het informatie over liquidaties die op de schijf stonden. U zegt: het is researchmateriaal en dat u nooit bij liquidaties betrokken zou zijn?” Dat bevestigde Keylow meermaals.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Openbaar Ministerie wil Caloh Wagoh per direct verbieden

Veel van die berichten versturen de gebruikers in versluierd taalgebruik. Volgens justitie chatte Keylow met ‘The Wizzard’ (volgens justitie medeverdachte Jermaine B.) over een tweeling die ‘weg moet’, ofwel dood. Keylow: “De inhoud zegt me niet zoveel. Ik moet lachen om hoe de politie dat uitlegt.” Tot de rechters: “Straattaal is bedacht zodat mensen zoals jullie niet weten wat het betekent. Maar het kan zoveel betekenen. In elke stad kan iets iets anders betekenen.”

Toch denkt justitie dat er in verschillende berichten over liquidaties wordt gechat. In de berichten staat: ‘Wat staat op hun hoofd sir. Ik geef je 70.’ En: ‘Onze ijzers en fietsen sir. Er gaan er nog veel meer’. IJzers en fietsen ziet justitie als wapens en (vlucht)auto’s. Later: ‘Zijn ze niet meer waard? Met eigen ijzers en fietsen 90 of soms een ton’, waarmee zou worden bedoeld dat met een liquidatie 90.000 of 100.000 kon worden verdiend. Volgens Keylow waren de gesprekspartners ‘gewoon bluffers met stoere praat’.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Peter R. over bizarre wending in zaak tegen Caloh Wagoh

De rechtbank hield Keylow een serie berichten voor over verbranden, ijzers, lokken, de fik in die hond, ratten, slapen en 9mm, maar Keylow voelde er weinig voor te reageren op de berichten en hield constant vol: “Ik moet me houden aan bronbescherming.” Keylow erkende dat de berichten in zijn bezit waren, maar wilde niet zeggen of hij deelnemer was aan de gesprekken, zoals justitie beweert. 

Maar de rechtbank wilde weten: wie gaat er dan wel schuil achter de namen C murder en C MURDA en CB1d45 en C40 en hoe kon hij beschikken over berichten die na twee uur voorgoed verdwijnen? Keylow: “Dat valt ook onder bronbescherming. Een tijd geleden wilde ik graag verklaren, maar ik ben afgeknapt op hoe ze zijn omgegaan met mijn onderzoek. Als u mijn achtergrond bekijkt, dat ik documentairemaker ben, ga ik niet zeggen waarover dit gaat.”

In een chatgesprek zegt C Murder tegen The Wizzard dat hij Keylow is en dat hij de baas van de crips is en van een grote motorclub. Maar volgens de hoofdverdachte kan iedereen zich wel Keylow noemen. De rechtbank waagde nog één poging. “De kroongetuige zegt dat hij met u communiceerde via PGP en dat u C Murder was.” Keylows reactie: “Die PGP’s gingen van hand tot hand, in de rest van wat hij zegt kan ik me niet vinden.”

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Yelle Tieleman: verklaring Caloh Wagoh niet goed ontvangen

Ook justitie probeerde het nog maar een keer. De officier: “We hebben allerlei materiaal aangetroffen bij u, daarnaast is er beeldmateriaal van uw hand, verklaringen van de kroongetuige en tal van verdachten die hier zitten.” R.: “Iedereen zit hier door één persoon (daarmee wijzend op kroongetuige Tony de G., red.). Niet door mij.” De officier: “Door wat bij u is aangetroffen, is het allemaal wel versterkt.” Maar dat zag R. anders. Daar lieten de rechtbank en het Openbaar Ministerie het bij. Door de muur van Keylow bleek niet heen te komen.

Na Keylow werden de andere hoofdverdachten Feno D. en Jermaine B. bevraagd over berichten en gebruikersnamen, evenals andere verdachten. Maandag gaat Eris verder met de moord op Justin Jap Tjong.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!