Beeld © ANP

Verdachte verhoord voor oplichting via nepadvertenties met BN'ers

30 september 2021 17:33

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft vorige week woensdag een 29-jarige man verhoord in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met oplichting via nepnieuwswebsites. Ook zijn er doorzoekingen geweest in kantoren en woningen in Amsterdam, Velserbroek en in Zweden, laat het bureau weten.

Via nepnieuwswebsites worden consumenten misleid om hun persoonlijke gegevens af te staan zodat ze kunnen 'investeren' in zaken waar bekende Nederlanders als Jort Kelder, John de Mol en Ali B zogenaamd heel rijk mee zijn geworden. Volgens de FIOD had een criminele organisatie "een grootschalig netwerk" in beheer van dit soort verschillende nepnieuwscampagnes.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John de Mol wint Facebook-rechtszaak over nepadvertenties

De 29-jarige man die is verhoord, wordt onder meer verdacht van het leiding geven aan de criminele organisatie. Hij is na zijn verhoor weer vrijgelaten, maar blijft volgens de FIOD verdachte in het onderzoek.

In een reactie aan Shownieuws laat Jort Kelder, een van de 'misbruikte' BN'ers, weten blij te zijn met de aanhouding van de verdachte. "Het werd tijd. Ik ben heel blij. Ze hebben echt een netwerk te pakken nu." Ook John De Mol vindt de aanhouding een goede zaak en spreekt van "een overwinning voor zowel de mensen van wie de beeltenis wordt misbruikt om fraude te plegen als voor de slachtoffers die hierdoor geld zijn kwijtgeraakt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nepadvertenties rondom Gert Verhulst: 'Trap er niet in'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!