Beeld © Petra Urban

De een zwijgt, de ander ontkent: rechtszaak Peter R. van start

18 oktober 2021 14:20

Delano G., die wordt verdacht van de moord op Peter R. de Vries, heeft zich tijdens de eerste zitting in de zaak beroepen op zijn zwijgrecht. Kamil E., die verdacht wordt van het besturen van de vluchtauto, heeft in de rechtbank wel wat gezegd, namelijk dat hij onschuldig is.

"Ik heb niemand doodgemaakt. Ik weet niets van moord"

"Ik heb niemand doodgemaakt. Ik weet niets van moord en ik heb geen wapen gezien", zei de 35-jarige Kamil E. vanochtend in de rechtbank in Amsterdam. Daar was de eerste zitting in het proces tegen E. en G., die worden verdacht van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Er was veel belangstelling voor de zaak. Journalisten vanuit binnen- en buitenland zijn erop af gekomen. Ook waren er nog enkele tientallen belangstellenden. In niet één, maar vier zalen kon de zitting worden gevolgd.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Verdachten aanwezig bij eerste zitting moord Peter R. de Vries

Delano G. (22) en Kamil E. (35) waren vanochtend allebei bij de pro-formazitting aanwezig. G. met flinke baard in een glad gestreken wit overhemd met chique jas en E., gespierd, geruite broek en ook in een overhemd, met brilletje en imposante tatoeage aan de achterkant van zijn nek.

Tijdens de zitting zat G. vaak onderuitgezakt in zijn stoel, soms de armen over elkaar en af en toe kijkend op zijn horloge. E., die uit Polen komt, werd gedurende de zitting door een tolk op de hoogte gehouden over alles wat er gezegd werd en luisterde aandachtig.

De zitting was nog niet inhoudelijk, maar wel vroeg de rechter beide verdachten of ze nog wat wilden zeggen. G. deed er het zwijgen toe en E. sprak via zijn Poolse tolk vrij lang. Hij zou G. niet gekend hebben en gewoon iemand in een auto naar Amsterdam hebben gebracht. Daar zou hij rondjes hebben gereden op zoek naar een parkeerplek, die hij niet kon vinden. Uiteindelijk stapte G. weer bij hem in, E. vroeg hem of alles oké was en daarop reden ze Amsterdam weer uit. Onderweg spraken ze niet veel, omdat G. volgens E. op zijn telefoon zat.

Op het moment dat de politie hem op de snelweg aanhield, had hij naar eigen zeggen geen idee waarom dat was. "Ik keek nog naar mijn snelheid, maar ik reed 100 kilometer per uur dus dat was het niet. Pas 's avonds veel later hoorde ik dat ik verdacht werd van moord."

'Alles en iedereen is anoniem'

Advocaat Ronald van der Horst van E. hield later een betoog over het ontbreken van namen in de stukken die het OM opvoert. "Werkelijk alles en iedereen is anoniem", zei de advocaat. Het is een zwakte van het OM, meende hij, want verklaringen van ooggetuigen zouden onbetrouwbaar kunnen zijn. "Dat is voor de verdediging nu op geen enkel manier te achterhalen", zei hij. "Op basis van dit dossier kan geen recht worden gedaan."

De rechtbank hoeft op dit moment nog niet in te gaan op de kritiek van de advocaat richting het OM, maar zal dat later tijdens een inhoudelijke zitting doen. Dat zal naar verwachting in mei of juni zijn.

De advocaat van E. riep op om de voorlopige hechtenis van haar verdachte op te schorten. "Ik wil terug naar mijn vrouw en kinderen. Mijn vrouw is net bevallen van mijn derde kind en ik wil mijn gezin onderhouden", zei E. De rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat E. vast moet blijven zitten.

De rechtbank ziet echter nog voldoende ernstige bezwaren om E. vast te houden tot in ieder geval de volgende zitting op 6 december.

Zaak Peter R. de Vries van start, dit gaat er gebeuren

01:47
Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Eerste openbare rechtbankzitting over moord Peter R. de Vries

Dit gebeurde er op 6 juli:

Op 6 juli werd De Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam, na een televisieoptreden bij RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Delano G. ervan De Vries neer te hebben geschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Kamil E. zou de vluchtauto, een Renault Kadjar, hebben bestuurd.

Ooggetuigen zagen de auto wegrijden en niet veel later werd het duo op de A4 door de politie klemgereden en aangehouden. Het OM zegt veel bewijs te hebben tegen de twee verdachten. Op de plek van de schietpartij hangen veel camera’s en bij de arrestatie werden meerdere vuurwapens gevonden.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!