Ridouan Taghi in de Bunker op 22 maart Beeld © Petra Urban

Neef en advocaat Taghi blijft nog 90 dagen vastzitten

21 oktober 2021 16:47

De 38-jarige advocaat en tevens neef van Ridouan Taghi die eerder deze maand is opgepakt, blijft nog negentig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Advocaat Taghi hielp met bekokstoven gewelddadig ontsnappingsplan'

Advocaat Youssef T. werd 8 oktober opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij bij zijn neef op bezoek was. Volgens het Openbaar Ministerie is de advocaat maandenlang de boodschapper geweest tussen de gedetineerde Ridouan Taghi (43) en de buitenwereld. Het OM verdenkt hem ervan dat hij tot de veronderstelde misdaadbende van Ridouan Taghi behoort.

Youssef T. kon Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, in de gevangenis ongehinderd bezoeken. Tijdens die bezoeken zouden boodschappen zijn uitgewisseld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Taghi had tientallen miljoenen over voor ontsnapping uit EBI'

Uit gesprekken tussen de neef en Taghi zou ook blijken dat die vermoedelijk bezig was met een uitbraakpoging. De aangehouden Youssef T. wordt formeel verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord.

Het OM zegt dat er aanwijzingen bestaan dat Taghi op zoek is geweest naar adresgegevens van gevangenispersoneel.

De advocaat is volgens het OM sinds maart vaak urenlang op bezoek geweest in de EBI. Ook had hij tientallen keren telefonisch contact met Taghi. Door hun relatie advocaat-cliënt hadden zij het recht om vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en documenten uit te wisselen.

In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen, maar dat werd opgeheven toen de deken van de orde van advocaten vaststelde dat T. geen misbruik maakte van zijn rol. De deken heeft het recht om alles te doorzoeken in het kantoor van een advocaat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Neef en vertrouweling Ridouan Taghi in Marokko opgepakt'

De deken is momenteel onbereikbaar, zo meldt het RTL Nieuws. Inmiddels valt het kantoor van T. door verhuizing onder een andere deken. Die was vandaag bij de doorzoekingen aanwezig, maar zegt niets te weten over het eerdere onderzoek.

De recherche kwam de neef van Taghi op het spoor door een onderzoek naar de mogelijkheden van Ridouan Taghi om te communiceren met de buitenwereld. Uit onderschepte versleutelde telefoonberichten kwam de verdenking naar voren dat hij vanuit de EBI zijn criminele werk voortzette.

In de zomer kwam zijn neef en advocaat in beeld. Die zou zijn positie als advocaat misbruiken door als boodschapper op te treden.

Na de aanhouding van T. zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht. Daar zijn notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Ook de cel van Taghi is doorzocht.

Bekijk hier onze reportage over de arrestatie van Youssef T.:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!