Martelkamer Beeld © ANP

‘Schreeuw buiten loods martelkamer niet te horen’

08 november 2021 12:49

De rechtbank van Amsterdam heeft een datum gepland voor de inhoudelijke behandeling van de zaak van de martelkamers. Dat is 26 januari. Verder zijn er volgens het OM nog sterkere aanwijzingen tegen enkele verdachten.

"De 'Slempo-telefoon' was meerdere malen daar waar Robin van O. ook was"

Dat bleek maandagochtend tijdens de zesde, laatste, pro forma in de zaak van een criminele organisatie die ervan wordt verdacht zeecontainers te hebben ingericht als martelkamers waar rivalen moesten worden aangepakt. Naast martelgereedschap werden onder meer twee tandartsstoelen aangetroffen, waarop mensen konden worden vastgebonden.

TNO heeft onderzoek gedaan naar de container met de martelstoel en eentje die was ingericht als verblijfkamer. Volgens TNO blijkt de inrichting geen amateurwerk en is de geluidsisolatie in de containers met kennis van zaken aangebracht. Als iemand in de container schreeuwt is hij in de loods weliswaar hoorbaar, maar daarbuiten niet, en ook niet bij een bovengemiddeld stemvolume. In de container is een gesprek daarbuiten niet verstaanbaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte martelkamerzaak: ‘Sprake van manipulatie’

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het dossier bijna klaar. Hoofdverdachte Robin van O. moet nog een keer worden verhoord, en ook zullen er nog zeven getuigen worden gehoord. Zes daarvan zijn al ingepland.

Het OM stelde meer verdenkingen te zien tegen Van O., onder meer door een telefoongesprek dat medeverdachte Dennis van D. in de gevangenis met zijn echtgenote voerde. Op haar vraag 'wie de kopstukken zijn', zou hij hebben geantwoord: "Costa en Robin." Die Costa, verdachte Roger 'Piet Costa' kent hij niet, Robin wel.

Ook kaartte het OM aan dat tijdens de vorige zitting was gemeld dat een PGP-telefoon die werd gebruikt door Slempo, volgens het OM Robin van O., was beveiligd met wachtwoorden die overeen kwamen met de geboortedata van zijn kinderen. Van O. had gezegd dat hij die encrochat-toestellen had gekregen, kort had gebruikt en toen weer teruggaf, daarmee zeggende dat iemand anders in zijn omgeving deze 'Slempo' moet zijn.

Maar volgens het OM wil hij niet vertellen aan wie hij ze teruggaf en dus is die informatie oncontroleerbaar en ongeloofwaardig, mede omdat hij voor dat antwoord een 'half uur nodig had'. Advocaat Louis de Leon stelde maandagochtend dat zijn cliënt niet eerder had kúnnen reageren, omdat hij het OM keurig liet uitspreken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM deelt details van gruwelijke plannen voor martelkamers

Volgens het OM is Van O. er nog altijd niet klaar voor om door de recherche gehoord te worden over de vraag of hij Slempo is. De Leon zegt dat zijn cliënt er bijna klaar voor is. Dat zou binnen een maand kunnen. 

Verder waren er volgens het OM nog twee aanwijzingen waarom Van O. die Slempo zou zijn: de 'Slempo-telefoon' was meerdere malen daar waar Robin van O. ook was en noemde Slempo ook geregeld 'Ricardo'. Dat was exact de naam die volgens het OM werd gebruikt in de communicatie met een makelaar die voor 9.000 euro per maand een appartement verhuurde in Den Haag en waar Van O. gebruik van maakte.

Van andere verdachten zijn in een van de loodsen bloedsporen gevonden met hun DNA, maar zij kunnen daar geen verklaring voor geven. Zeker vijf verdachten zijn te zien op camerabeelden uit de loods in Wouwse Plantage.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wie is Robin van O., de man achter martelcontainers?

Het OM vond dat er nog altijd voldoende ernstige bezwaren waren en dus dat de verdachten vast moeten blijven zitten. Enkele advocaten pleitten ervoor dat hun cliënten de inhoudelijke behandeling in vrijheid mogen afwachten, omdat ze al zo’n zestien maanden vastzitten. De rechtbank neemt morgen een beslissing over het al dan niet verlengen van hun voorlopige hechtenis.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!