Een brandende vluchtauto in het weiland bij Broek in Waterland, afgelopen mei. Beeld © ANP

Twee verdachten opgepakt voor overval op waardetransport Amsterdam

9 november 2021 15:56

In Frankrijk en België heeft de politie een man en een vrouw aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord op 19 mei. De aanhoudingen zijn gisteren en vandaag verricht, meldt het Openbaar Ministerie.

Vandaag zijn de woningen van de verdachten doorzocht, net als een winkelpand in Parijs.

De 20-jarige vrouwelijke verdachte komt uit het Belgische Ganshoren. De tweede verdachte is een 44-jarige man uit Parijs. De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was onderweg toen hij werd opgepakt. Tijdens de doorzoekingen zijn onder meer auto’s en gegevensdragers in beslag genomen.

Automatische vuurwapens

De overval werd op klaarlichte dag gepleegd bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan. De overvallers dreigden met automatische vuurwapens en een mes en schoten buiten het pand in de lucht. Medewerkers van het bedrijf boeiden zij met tiewraps. De politie kwam massaal op het incident af en zette de achtervolging in, toen de overvallers er in meerdere snelle auto's vandoor gingen. De vlucht eindigde in een weiland bij Broek in Waterland:

Politie schiet op verdachten overval: bekijk hier de beelden

00:50

Bij die klopjacht werd een 47-jarige Franse verdachte door de politie doodgeschoten.

Zes mannen tussen de 24 en 44 jaar oud uit onder meer Frankrijk en België zaten al vast. Ze staan op 15 november voor de rechtbank in Amsterdam tijdens een tweede voorbereidende zitting. 

Overlevering gevraagd

Nederland gaat de Belgische en Franse autoriteiten vragen om de overlevering van de twee nieuwe verdachten, zodat het strafrechtelijk onderzoek en de vervolging verder in Nederland kan plaatsvinden. Een woordvoerder van het OM wil niet zeggen welke rol ze de twee verdachten toedichten. Justitie deed nog onderzoek naar de inzittenden van een Audi die na de overval bij Diemen in brand is gestoken.

"Politie en OM hebben eerder gezegd naar nog minimaal drie verdachten op zoek te zijn. Het is nog te vroeg om aan te geven of de nu aangehouden personen tot die drie verdachten gerekend kunnen worden. Politie en OM sluiten sowieso niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen", staat in een persbericht.

De totale buit van de overval bedraagt ruim 14,5 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen euro nog niet is teruggevonden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Politie stond 'doodsangsten' uit bij arrestatie overvallers waardetransport