Onderzoek is gaande op de plek waar de overvallers werden gepakt Beeld © Mizzle Media

OM: 'Agenten wel beschoten door overvallers waardetransport'

15 november 2021 19:34

Het Openbaar Ministerie blijft erbij dat verdachten van de overval op een waardetransport, afgelopen mei in Amsterdam-Noord, op de politie hebben geschoten. Dat bleek maandag tijdens een tweede voorbereidende zitting in de zaak. Dat hard forensisch bewijs op dit moment nog ontbreekt om verklaringen van agenten te ondersteunen wil niet zeggen dat het niet gebeurd is, volgens het OM. Ze doen nog altijd onderzoek naar de schietpartij.

"Het schieten op agenten maakt nog steeds deel uit van de beschuldiging"

Bij de overval op 19 mei op het bedrijf Schöne Edelmetaal op de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord werden medewerkers vastgebonden met tie-wraps. Buiten schoten de overvallers in de lucht. Na de overval vluchtte ze met de buit richting Broek in Waterland, achtervolgd door een flinke politiemacht.

Daarbij zouden politieauto's onder vuur zijn genomen met kalasjnikovs. "Het leek alsof hij alles probeerde te raken wat hij zag", had één van de agenten verklaard. De beschieting had grote indruk op hen gemaakt, volgens de officier van justitie. De verdachten ontkenden dit maandag tijdens de zitting. "Ik heb altijd in de lucht geschoten, nooit in de richting van politie of burgers", zei verdachte Abdil Karim el G. 

Ook advocaten zetten er hun vraagtekens bij: "Er valt best wel wat te discussiëren over of er geschoten is op de agenten", zegt advocaat Sam Lodder. "Wat je vooral ziet is dat vanuit forensisch onderzoek geen ondersteuning te vinden is voor verklaring van de agenten." Hij doelt daarmee op het feit dat er geen kogelgaten in de politieauto's zijn gevonden. Ook op andere plekken in Broek in Waterland zijn alleen kogelgaten gevonden veroorzaakt door politiewapens.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Moeder en dochter doen gruwelijk verhaal na schietincident Broek in Waterland

Als het OM niet kan bewijzen dat er gericht geschoten is op de agenten dan kunnen de straffen, bij een veroordeling, flink lager uitvallen. Toch vond de rechter de verklaringen van de agenten genoeg om de zes verdachten tot de volgende zitting in de cel te houden. "Het schieten op agenten maakt nog steeds deel uit van de beschuldiging", zei de voorzitter.

Bij de overval werd een 47-jarige overvaller doodgeschoten. Vorige week werden in deze zaak nog twee verdachten aangehouden: een 20-jarige vrouw in België en een man van 44 in Frankrijk. Nederland heeft gevraagd om hun overlevering. Ook is er een derde verdachte aangehouden in Kosovo. De buit van de overval bedraagt zo'n 14,5 miljoen euro. 4 miljoen euro is nog altijd spoorloos.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ooggetuige: overvallers waren vóór brute roof al in Broek in Waterland

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!