Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Kabinet biedt na 19 jaar excuses aan voor Puttense Moordzaak

25 november 2021 15:29

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid heeft na ruim negentien jaar zijn excuses aangeboden voor de gerechtelijke dwaling in de Puttense Moordzaak. De bewindspersoon zei sorry in de Tweede Kamer, waar de vrijgesproken Herman Du-Bois en zijn vrouw Anja op de tribune zaten.

"We hebben die mannen en hun gezinnen in de kou laten staan"

Grapperhaus sprak over het belang van goede instituties in de samenleving. "Je hebt een overheid nodig die durft toe te geven dat het fout is gegaan", zei de minister. Hij had het daarbij ook over Peter R. de Vries, die streed voor twee individuen: Herman Du-Bois en Wilco Viets. "Twee individuen in de verdrukking", sprak hij. "Het is tijd dat wij volledig recht doen aan het leed dat hun en hun gezinnen is aangedaan. Zeven jaar in de gevangenis." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wilco en Herman mede door Peter R. werd vrijgesproken in Puttense Moordzaak

"Het is aan de overheid om alle schadelijke gevolgen weg te nemen", stelde Grapperhaus tegenover de leden van de Tweede Kamer. "Ze hebben misschien wel een financiële genoegdoening gekregen, maar nooit een morele. Excuses zijn nooit gemaakt."

De demissionair minister was zichtbaar geëmotioneerd. Hij bonsde op het spreekgestoelte toen hij zei: "We hebben die mannen en hun gezinnen in de kou laten staan. We hadden eerder excuses moeten maken. We bieden namens het hele kabinet onze excuses aan aan Herman en Wilco."

"Ik zeg tegen Herman Du-Bois en Wilco Viets: het spijt me", zo sloot de bewindspersoon af, voor de ogen van Herman en Anja, maar ook hun advocaat Royce de Vries en misdaadverslaggever Kees van der Spek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marieke en Luuk blikken terug op bezoek Halsema en Grapperhaus

“Opgelucht, blij", zo omschreef Herman Du-Bois na afloop zijn gevoel tegenover RTL Boulevard. "En hij zei het heel netjes en gemeend. We hebben er heel lang op gewacht. Er zijn diverse ministers geweest die het hebben beloofd en niet hebben gedaan. Maar dit is prachtig."

Du-Bois vervolgde: "Zo lang zijn we aan het strijden geweest. Er zijn altijd mensen die er anders over denken. Als ze nou niet meer geloven dat we onschuldig zijn. We kunnen er nu niets meer aan doen.”

"Peter R. de Vries is tot de laatste dag van zijn leven ermee bezig geweest. Het is jammer dat hij er niet bij was, maar het is mooi dat zijn zoon erbij is", ging Du-Bois verder. “Wat nu is gebeurd, is nog nooit gebeurd in Nederland.”

Tekst gaat verder onder video.

Anja Du-Bois, de vrouw van Herman die jarenlang met Peter R. streed voor gerechtigheid, was geëmotioneerd. "Dit is waar je het altijd voor gedaan hebt", zei ze na het publieke excuus. "Als het nu niet duidelijk is, wordt het nooit meer duidelijk. Nu hebben we het gevoel dat we echt verder kunnen. Dat wou Peter R. ook, het eerherstel moest volgens hem komen. Mensen zullen niet begrijpen hoe belangrijk het voor ons is. Dit is het allerbelangrijkste. Meer is er ook niet. Er kan een streep onder en we hopen dat we nu echt verder kunnen."

"Heel bijzonder na alles wat er gebeurd is. Herman en Anja ken ik al meer dan 20 jaar. Het is heel bijzonder om dit mee te maken", zei Royce de Vries, de advocaat van Herman en Anja Du-Bois, tegen RTL Boulevard. "Ze zijn vrijgesproken meer dan 20 jaar geleden en hebben financiële compensatie gehad, maar dat zorgt niet voor eerherstel. En excuses wel. En dat is nu gebeurd. Grapperhaus deed dat heel goed en oprecht, ik zag dat hij geëmotioneerd was eronder."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!