Rechtbanktekening van de 22-jarige Delano G. (2eR) en de 35-jarige Poolse medeverdachte Kamil E. (R). Beeld © ANP

Peter R. de Vries werd al bijna twee weken voor de moord gevolgd

06 december 2021 11:22

Peter R. de Vries werd al op 23 juni gevolgd door één van de twee moordverdachten. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend in een voorbereidende zitting. De misdaadverslaggever werd dertien dagen later, op 6 juli in Amsterdam, neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Het OM heeft het onderzoeksdossier afgerond en aan de rechtbank aangeleverd. Vandaag is bedoeld als zogeheten regiezitting, waarin de advocaten van de verdachten, Delano G. (22) en Kamil E., onderzoekswensen kenbaar kunnen maken.

De advocaat van Kamil E. dient die onderzoekswensen vandaag in, de advocaat van Delano G. heeft meer tijd nodig, meldt RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann.

Bijna twee weken

Het OM ziet G. als de schutter en E. als medepleger van de moord. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd. Volgens de aanklager was hij hier dus al bijna twee weken voor de aanslag mee bezig.

De voorverkenningen waren in de buurt van de Amsterdamse studio van RTL Boulevard. Daarvan zijn onder meer camerabeelden. Uit telefoongegevens is volgens justitie gebleken dat E. van 21 tot en met 27 juni dagelijks in Amsterdam was. In die periode was De Vries meermalen te gast bij het programma. Verdachte Kamil E. ontkent dat hij voorverkenningen heeft gedaan.

Ingeslagen als een bom

De Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei dat het er 'alle schijn' van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor 'ingeslagen als een bom'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Opnieuw inleidende zitting over moord Peter R. de Vries

"Het leed voor de nabestaanden is niet te overzien", aldus de officier van justitie. "Een belangrijk deel van hun leven is voorgoed verwoest." De familie van De Vries is, net als vorige keer, aanwezig in de rechtbank.

Kort na het neerschieten van De Vries kon de politie Rotterdammer G. en zijn Poolse medeverdachte E. uit Maurik aanhouden. Het tweetal werd klemgereden op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. Het tweetal is in november nader verhoord door de politie. G. doet er consequent het zwijgen toe. E. heeft aangegeven dat hij geen "politievragen" wenst te beantwoorden. Hij wil zijn verhaal tijdens een zitting van de rechtbank doen, zegt hij.

DNA gevonden

Op het vermoedelijke moordwapen is DNA gevonden van G. Hij heeft hiervoor geen verklaring gegeven. Op de handen van de verdachten zijn zogeheten schotresten gevonden. Deze komen vrij bij het afvuren van een wapen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal naar verwachting begin juni 2022 plaatsvinden.

Zaak Peter R. de Vries van start, dit gaat er gebeuren

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!