De Gulfstream IV van de Koninklijke Luchtmacht Beeld © Defensie

Saïd Razzouki met militair vliegtuig overgebracht naar Nederland

07 december 2021 16:31

Marengo-hoofdverdachte Saïd Razzouki is met een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht overgevlogen van Colombia naar Nederland. De autoriteiten besloten daartoe vanwege de grote veiligheidsrisico's die gepaard gingen met de uitlevering. Dat blijkt uit onderzoek van de misdaadredactie van RTL Boulevard. Het komt vrijwel nooit voor dat verdachten met een militaire vlucht worden vervoerd

De uitlevering van de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi was al aanstaande. Dinsdagmiddag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de 49-jarige verdachte aan is gekomen in het land. Hij is overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Zondagavond vloog het militaire toestel, een Gulfstream IV, van Eindhoven naar de Portugese luchtmachtbasis op Lajes, op de Azoren. Via Bonaire vloog het toestel naar Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Daar werd de gedetineerde Razzouki op het vliegtuig gezet, onder begeleiding van marechaussees van Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee.

Maandagavond om 22.27 uur Nederlandse tijd vertrok het vliegtuig uit Bogota, om een tussenlanding te maken op Bonaire. Het toestel vloog om 00.39 uur door naar Lajes, om vervolgens om 07.38 uur dinsdagochtend te vertrekken naar eindbestemming Eindhoven. Daar landde het vliegtuig met daarin Razzouki en negen andere personen om 10.53 uur. Een politiehelikopter vloog toen al boven het vliegveld om de omgeving in de gaten te houden.

De man, die terechtstaat voor het leidinggeven aan een criminele organisatie gericht op moord en betrokkenheid bij drie moorden en verschillende pogingen, werd onder begeleiding van politie overgebracht naar de EBI. De helikopter vloog mee om de colonne, die rond half twaalf aankwam in Vught, te begeleiden. Razzouki werd in februari 2020 aangehouden in het Colombiaanse Medellín na een jarenlange zoektocht.

Dinsdagmiddag vindt de voorgeleiding bij de rechter-commissaris plaats in de zwaarbewaakte gevangenis. Het is onbekend of de verdachte snel zal verschijnen in het beruchte Marengo-proces.

Saïd Razzouki (links) en Ridouan Taghi (rechts)

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!