Beeld © ANP

Celstraf geëist voor beschieten pand Emile Ratelband

22 december 2021 15:37

Het Openbaar Ministerie heeft 15 maanden cel geëist tegen Steven E. De 40-jarige E. zou afgelopen juni een huis in Arnhem hebben beschoten dat eigendom is van Emile Ratelband. Emile kocht het pand in zijn geboortestad in februari 2019 voor 1,46 miljoen euro met de bedoeling het te slopen en appartementen te bouwen.

"Van vier meter afstand en je schiet nog mis"

De positiviteitsgoeroe was woensdag niet aanwezig bij de zitting. Verdachte E. kwam wel opdagen, gekleed in een groen trainingspak. Hij zit sinds zijn aanhouding op 1 juli vast en ontkent in alle toonaarden. Gelijk aan het begin van de zitting kondigde E. al aan geen vragen van de rechter te beantwoorden. "Ik ga vooral luisteren", zei hij. 

Volgens het OM is E. de man die op 20 juni het pand aan de Hulkensteinseweg heeft beschoten vanwege een ruzie, met de bewoner, die mogelijk om drugs ging. Verschillende getuigen zagen die avond een grote donkere man aan de deur ruziemaken met de bewoner van het beschoten pand. Daarna hoorden ze vier knallen. 

De schutter zou vervolgens gevlucht zijn in een zeldzame uitvoering van een Renault Clio, met zonnedak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duizend euro boete voor positiviteitsgoeroe Emile Ratelband

De politie ontdekte later die avond een gat in het raam en een lood projectiel tussen de spouw van het dubbel glas. Bij de buren zat ook een gat in het raam, daar was de kogel wel door het dubbele glas heengegaan. Na onderzoek is niet vast komen te staan of het ging om een kogel uit een echt wapen of een luchtdrukpistool. 

De bijzondere auto leidde de politie uiteindelijk naar E. In de Clio werden bankpassen, medicijnen en drie telefoons gevonden die op zijn naam stonden. Daarin vond de politie berichten die zouden wijzen op E.'s betrokkenheid. Zo was er voor de beschieting gezocht op 'straffen wapenbezit'. En erna op de website van een advocatenkantoor.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Emile Ratelband meldt zich bij politie voor 'ontvoering'

Ook vond de politie een bericht, een uur na de beschieting gestuurd, van de bewoner van het pand: 'Van vier meter afstand en je schiet nog mis. Waarom schoot je op de muur? Je deed echt alles om mij niet te raken, hè?' In de gevangenis werden telefoongesprekken van E. opgenomen. Daarin hoorde de politie hem zeggen: "Nee joh, was geen luchtdruk", toen een beller zei dat er met een luchtdrukpistool was geschoten.

Volgens E. was hij tijdens de beschieting in zijn eentje aan het wandelen. De auto werd ook door anderen gebruikt, beweerde hij. Net als de telefoons en bankpassen. De advocaat van E. vroeg de rechter om haar cliënt vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank doet op 5 januari uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Emile Ratelband driftig op zoek naar levenselixer

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!