Rechtbanktekening van Roger P. alias Piet Costa Beeld © ANP

17 jaar geëist tegen Piet Costa voor invoer van bijna 6000 kilo coke

19 januari 2022 17:35

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 17 jaar en negen maanden cel geëist tegen Piet Costa. Justitie verdenkt de 50-jarige Rotterdammer, echte naam Roger P., van de import van zo'n 6000 kilo cocaïne. Naast P. stonden ook acht anderen terecht, tegen hen eiste het OM ook celstraffen tot dertien jaar en boetes.

"Hij verblijft in luxe woningen in binnen- en buitenland, verplaatste zich in dure auto's, heeft tienduizenden euro's handgeld, drinkt de duurste champagnes"

Justitie ziet P. als een 'kopstuk in de cocaïnewereld', de 'overduidelijke leider' en 'CEO' van een criminele organisatie die zich op professionele manier bezighield met de handel in cocaïne vanuit Zuid-Amerika en het witwassen van crimineel geld. Daarvoor gebruikte de organisatie een van de verdachten, een oud-profvoetballer, omdat het niet zou opvallen als hij veel geld uit zou geven.

De officier van justitie haalde aan dat P. op grote voet leefde van de inkomsten uit de cokehandel: 'Hij verblijft in luxe woningen in binnen- en buitenland, verplaatste zich in dure auto's, heeft tienduizenden euro's handgeld, drinkt de duurste champagnes en cognacs en reist met enige regelmaat naar diverse buitenlanden, waar hij verblijft in dure hotels en zich laaft in dure restaurants zonder enige vorm van legaal inkomen.' Het verhaal dat P. een gokgenie zou zijn, gelooft justitie niet. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoe kon topcrimineel Piet Costa zo lang onder de radar blijven?

Volgens het OM had P. een leidende rol bij de invoer van tenminste drie grote partijen cocaïne, in 2015, 2016 en 2020 via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Ook wordt hij verdacht van voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne uit Midden- en Zuid-Amerika. Onder andere een partij van 25.000 kilo en 5000 kilo. Ook zou hij ontmoetingen hebben gehad met onder meer Naima Jillal, die de bijnaam 'the godmother of coke' kreeg. Die spoorloos verdween in oktober 2019.

Het onderzoek naar de twee drugstransporten kreeg in 2018 een nieuw impuls met de kraak van de berichtendienst Encrochat. Daarbij kon de politie live meelezen hoe criminelen onderling communiceerden, terwijl zij zich onbespied waanden.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Steeds meer heftige geweldsincidenten onder jongeren: 'Hier schrik je van'

In de chats spraken verdachten over schepen, containernummers en nummers van kades waar de schepen zouden aankomen. Ook werden dekladingen om de drugs in te verstoppen besproken. Toen mango's niet meer konden, wilde de organisatie overstappen op cement of zout om de drugs het land binnen te smokkelen. Daarbij maakte de organisatie gebruik van corrupte douaniers en informatie van de politie, denkt het OM.

Naast deze drugszaak is P. ook nog verdachte in de zaak van de zogeheten martelcontainers. Justitie ziet de Rotterdammer als opdrachtgever voor de bouw en inrichting van de containers in Wouwse Plantage, in Brabant. De rechtbank in Amsterdam wil die zaak vanaf 26 januari inhoudelijk behandelen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!