Willem Holleeder Beeld © ANP

Holleeder in allerlaatste woord: 'Astrid voerde de regie'

21 januari 2022 13:50

Willem Holleeder (63) heeft in zijn laatste woord uitgehaald naar zijn zus Astrid Holleeder (56). Volgens de beroepscrimineel heeft Astrid, die zeer belastende verklaringen aflegde tegen haar broer en heimelijk opnames maakte, de regie gevoerd in het proces tegen hem. "Ze heeft verklaringen in elkaar gezet", zei 'de Neus' in de rechtszaal.

Het is waarschijnlijk de laatste keer geweest dat Willem Holleeder aan het woord kwam in het openbaar. Vrijdag was de laatste zitting in het hoger beroep. Het gerechtshof doet op 24 juni 2022 uitspraak in de zaak. "De laatste dag, hè. Daarna kan ik niets meer zeggen. Je bent natuurlijk altijd wat vergeten. Maar het is de laatste dag, dus ik ga m'n best doen", begon de ontkennende Holleeder de dag.

Hoewel Holleeder uitspreekt vertrouwen te hebben in het gerechtshof en de rechters een compliment gaf voor het lezen van alle stukken, hekelde hij de rol van het Openbaar Ministerie (OM) en zijn zussen. "Het OM heeft Astrid de regie laten voeren", zei de verdachte. "Ik weet dat er veel meer opnames zijn, maar dat die ontlastend zijn. Die heeft ze gewoon niet gegeven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM eist in hoger beroep levenslang tegen Willem Holleeder voor moordopdrachten

Ook beschuldigde Holleeder kroongetuige Fred Ros van het feit dat hij "de motor bestuurde" bij de moord op Cor van Hout. "Het kan niet anders zijn dan dat Ros die motor heeft gereden. (...) Hij loopt vrij rond. Dit moet echt niet kunnen. (...) Hij heeft het slim gedaan en is een voorbeeld voor andere kroongetuigen. Ik heb er moeite mee dat het op die manier gegaan is." Volgens de verdachte moet de geheimhoudingsplicht van Peter Plasman, de voormalig advocaat van Fred Ros, opzij worden gezet zodat hij kan verklaren over zijn voormalig cliënt. De raadsman heeft verschoningsrecht als advocaat, als het gaat om contact tussen hem en (voormalig) cliënten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Holleeder spreekt voor het eerst over dood Peter in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie eiste november vorig jaar opnieuw een levenslange celstraf. Volgens justitie staat vast dat de beroepscrimineel vijf keer een moordopdracht gaf tussen 2003 en 2006. Holleeder ontkent dat tot op de dag van vandaag. Zijn advocaten schetsten de afgelopen jaren diverse alternatieve scenario's.

De slachtoffers zijn volgens de officieren Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de aanslag op Van Hout raakte de schutter ook Robert ter Haak, die naast hem stond. Hij bezweek ook aan zijn verwondingen.

Holleeder kreeg in 2019 van de rechtbank een levenslange celstraf, maar ging in hoger beroep. Eerder spraken we April van der Bijl, de dochter van Thomas van der Bijl, over het proces:

April van der Bijl trekt geëmotioneerd van leer tegen Holleeder in rechtbank

06:10

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!