De straat waar het kindje in de container is achtergelaten in 2014. Beeld © RTL Nieuws

Moeder 'containerbaby' blijft ontkennen, OM eist vier jaar cel

27 januari 2022 13:29

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar celstraf tegen een 31-jarige vrouw die in 2014 haar baby zou hebben achtergelaten in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Slotermeer. Het meisje werd door de brandweer levend uit de container gehaald, nadat een voorbijganger alarm had geslagen.

Voor de rechtbank in Amsterdam sprak de officier van justitie van een doelbewuste poging van de vrouw om haar dochtertje van bijna een maand oud van het leven te beroven.

Het kindje werd zondag 26 oktober 2014 rond 04.15 uur gevonden in een container in de Fritz Conijnstraat. De voorbijganger hoorde huilgeluiden uit een ondergrondse vuilcontainer komen en waarschuwde de politie. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder (31) van 'containerbaby' Slotermeer na zeven jaar aangehouden

De herkomst van het kindje bleef jarenlang onbekend, tot vorig jaar. De politie kwam R. toen op het spoor dankzij een vingerafdruk op de tas waarin de pasgeboren baby ruim zeven jaar geleden werd aangetroffen. Afgelopen mei werd ze door Duitsland overgeleverd aan Nederland.

R. heeft ontkend haar kind in de vuilcontainer te hebben achtergelaten. Maar zowel haar ontkenning als het door haar geschetste alternatieve scenario, deed de aanklager af als ongeloofwaardig.

Rechtbanktekening van de 31-jarige verdachte.

De vrouw houdt vol dat ze onschuldig is. "Ik heb het niet gedaan", zei Todisoa R. aan het begin van haar strafzaak.

Bij de politie heeft de vrouw wisselende verklaren afgelegd, inclusief een bekennende. Maar voor de rechtbank vertelde ze geëmotioneerd dat de baby door de vader en een vriend van hem is meegenomen terwijl ze sliep.

'Bang dat ik niet werd geloofd'

Toen ze wakker werd, kreeg ze te horen dat het kindje dood was. Ook kreeg ze een plek te zien waar ze zou zijn begraven. Naar de politie stappen durfde ze niet 'omdat ik bang was dat niemand me zou geloven'.

Het OM vindt haar verhaal niet aannemelijk en beschuldigt R. van poging tot kindermoord.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!