Nicky Verstappen

Hof doet uitspraak in zaak Nicky Verstappen

28 januari 2022 07:16

Het gerechtshof doet vrijdagmiddag uitspraak in de zaak Nicky Verstappen. De 11-jarige Limburgse jongen verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunsummerheide. Na een zoektocht vond de Marechaussee het lichaam van de jongen bij een kerstbomenperceeltje.

Drie raadsheren, zoals rechters in hoger beroep heten, hebben zich de afgelopen weken gebogen over de vraag: is Jos B. schuldig aan de dood van Nicky Verstappen. De 60-jarige verdachte is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor het ontvoeren, misbruiken en doden van de jongen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste zittingsdag zaak Nicky Verstappen zit erop: Jos B. blijft bij zijn verhaal

De zaak was jarenlang een zogenoemde coldcase, maar kwam in een stroomversnelling door een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Uiteindelijk kwam justitie erachter dat het dna op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky afkomstig was van Jos B. Na een klopjacht hield de Spaanse politie hem aan in Castellterçol, nabij Barcelona.

De officieren van justitie eisten een celstraf van 20 jaar, in eerste aanleg was dat 18 jaar. Uiteindelijk legde de rechtbank 12,5 jaar cel op voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky met de dood tot gevolg. Hij ging in hoger beroep omdat hij zegt onschuldig te zijn. Het OM ging ook in hoger beroep, omdat de rechters Jos B. vrijspraken van gekwalificeerde doodslag: het opzettelijk doden van Nicky om misbruik makkelijker te maken of te verbergen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vader Nicky Verstappen: 'Peter R. was drijvende kracht'

Tijdens meerdere zittingen vertelde Jos B. dat hij niet verantwoordelijk is voor de dood van Nicky, maar hem wel op de Brunsummerheide heeft gevonden. Hij zei dat het jongetje op dat moment al was overleden en dat hij geen melding ervan maakte, omdat hij bang was beschuldigd te worden vanwege zijn zedenverleden.

De uitspraak in het hoger beroep is vanaf 13.00 uur live te volgen via een livestream op deze website.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!