De straat waar het kindje in de container is achtergelaten in 2014. Beeld © RTL Nieuws

Moeder die baby in afvalcontainer achterliet krijgt vier jaar cel

10 februari 2022 13:20

Een 31-jarige vrouw heeft vier jaar cel opgelegd gekregen wegens poging tot doodslag op haar baby. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat vast dat Todisoa R. in 2014 haar baby van één maand oud achterliet in een afvalcontainer in Amsterdam-Slotermeer.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie twee weken geleden. Het meisje werd door de brandweer levend uit de ondergrondse container gehaald, nadat een voorbijganger alarm had geslagen.

Huilgeluiden

Voor de rechtbank sprak de officier van justitie van een doelbewuste poging van de vrouw om haar dochtertje van bijna een maand oud van het leven te beroven.

Het kindje werd zondag 26 oktober 2014 rond 04.15 uur gevonden in een container in de Fritz Conijnstraat. De voorbijganger hoorde huilgeluiden uit een ondergrondse vuilcontainer komen en waarschuwde de politie. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder (31) van 'containerbaby' Slotermeer na zeven jaar aangehouden

De herkomst van het kindje bleef jarenlang onbekend, tot vorig jaar. De politie kwam Todisoa R. toen op het spoor dankzij een vingerafdruk op de tas waarin de pasgeboren baby ruim zeven jaar geleden werd gevonden. Afgelopen mei werd ze door Duitsland overgeleverd aan Nederland.

R. heeft ontkend haar kind in de vuilcontainer te hebben achtergelaten. Maar zowel haar ontkenning als het door haar geschetste alternatieve scenario, deed de aanklager af als ongeloofwaardig.

Rechtbanktekening van de 31-jarige verdachte.

De vrouw heeft tijdens de zaak steeds gezegd dat ze onschuldig is. 

Bij de politie heeft de vrouw wisselende verklaren afgelegd, inclusief een bekennende. Maar voor de rechtbank vertelde ze geëmotioneerd dat de baby door de vader en een vriend van hem is meegenomen terwijl ze sliep.

'Bang dat ik niet werd geloofd'

Toen ze wakker werd, kreeg ze te horen dat het kindje dood was. Ook kreeg ze een plek te zien waar ze zou zijn begraven. Naar de politie stappen durfde ze niet 'omdat ik bang was dat niemand me zou geloven'.

Het OM vindt haar verhaal niet aannemelijk en beschuldigde R. van poging tot kindermoord. De rechter gaat nu daarin mee.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!