Lil Kleine Beeld © ANP

Lil Kleine veroordeeld tot werkstraf voor mishandeling

11 februari 2022 13:20

De rechtbank heeft Lil Kleine (27) veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De rapper, wiens echte naam Jorik Scholten is, heeft volgens de rechtbank Amsterdam op 6 december 2019 samen met twee anderen een man mishandeld in een club op het Rembrandtplein in de hoofdstad.

De rechtbank acht bewezen dat Lil Kleine samen met de andere verdachten de mishandeling heeft gepleegd. "Ze hebben samen aangever mishandeld zonder enige aanleiding in een volle club", zei de rechter. "Aangever werd uit het niets geslagen, waarna het geweld toenam. (...) Het gaat hier om zinloos uitgaansgeweld." Anders dan geëist door het Openbaar Ministerie kreeg Lil Kleine geen voorwaardelijke gevangenisstraf.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Werkstraf van 120 uur geëist tegen Lil Kleine voor mishandeling

De ruzie zou zijn gestart toen het slachtoffer Jaimie Vaes, de vriendin van Lil Kleine, aanstootte. Jorik wilde excuses, maar hij kreeg naar eigen zeggen denigrerende woorden terug. Volgens de officier van justitie zou Lil Kleine het slachtoffer hebben aangewezen en daarmee de mishandeling door de andere twee hebben uitgelokt. Het slachtoffer kreeg daarna klappen en werd, toen hij op de grond lag, ook geschopt. Volgens de rechtbank mishandelde Jorik ook zelf de man.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak werden beelden getoond van de vechtpartij, die plaatsvond in club Olivia in Amsterdam. De verdachten waren allen niet aanwezig vanwege de media-aandacht. Het slachtoffer was er wel en liet weten aan de rechtbank dat hij werd aangewezen, toegetakeld en weggejaagd 'alsof het dagelijkse kost voor ze was'. Hij had na de mishandeling last van psychische klachten en had verschillende bloeduitstortingen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lil Kleine vandaag niet aanwezig bij mishandelingszaak

Eerder vroeg advocaat Nienke Hoogervorst, die Lil Kleine bijstaat, om vrijspraak. Er staat volgens de raadsvrouw te weinig bewijs in het dossier. “Ik schrok van de eis. Die staat in geen enkele verhouding tot wat zich heeft voorgedaan”, reageerde ze tegenover RTL Boulevard.

Inmiddels heeft ze RTL Boulevard laten weten in hoger beroep te gaan: "Zojuist is vonnis gewezen in de zaak van Jorik Scholten. Eerder werd er een taakstraf van 120 uren geëist als ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. De rechtbank acht enige betrokkenheid van Jorik bewezen, maar gaat niet over tot het opleggen van een gevangenisstraf en volstaat met een taakstraf. Jorik stelt zich niet schuldig te hebben gemaakt aan enig strafbaar feit en is teleurgesteld. De verdediging zal beroep instellen tegen dit vonnis."

Ook de andere twee verdachten in de zaak werden veroordeeld. Eén verdachte kreeg eveneens een taakstraf van 120 uren, de ander een celstraf van één maand.

'Daders horlogeroof Lil Kleine hangt hoge straf boven het hoofd'

04:26

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!