Een uithaler wordt aangehouden in de Rotterdamse haven. Beeld © Joey Bremer

Celstraffen van 3 tot 11 maanden geëist tegen acht uithalers haven Rotterdam

14 februari 2022 16:19

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van vier tot elf maanden geëist tegen acht zogeheten uithalers.

Uithalers breken in op haventerreinen of proberen met een smoes in de buurt van de zeecontainers te komen. De acht uithalers die vandaag terechtstonden hadden leeftijden van 19 tot en met 34 jaar. Zij zouden op voor hun verboden terrein zijn aangetroffen.

Eén verdachte hoorde een eis van tien maanden, één van zes maanden, één van vijf maanden en twee verdachten hoorden een eis van vier maanden. De hoogste eis van elf maanden was omdat die verdachte eerder al werd aangehouden met heroïne op zak. De zaak van een andere verdachte is tijdelijk aangehouden.

Ruzie met de taxichauffeur

De meeste verdachten beriepen zich in de rechtbank op hun zwijgrecht, maar een aantal gaf de rechter een verklaring over waarom ze in de haven waren toen ze werden opgepakt. Zo zei een verdachte dat hij ruzie had gehad met zijn taxichauffeur en dat deze daarop zonder te overleggen richting de haven was gereden.

Een andere verdachte zei dat hij aan het joggen was en dat hij helemaal niet op het terrein van de haven is geweest. De officier van justitie benadrukte later dat het er niet toe deed waarom een verdachte op het terrein was, 'al was je er om te salsadansen'. Volgens hem gaat het er alleen om dat de verdachten er überhaupt niet hadden mogen zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zelfs 14-jarigen smokkelen coke uit de haven: 'Beloning van 30.000 euro'

De problematiek met uithalers wordt volgens het OM steeds groter. In 2021 werden in totaal vierhonderd mensen opgepakt op verdenking van uithalen. Eén van deze mensen werd maar liefst negen keer aangehouden.

Voorheen alleen boete

Wie in het verleden betrapt werd in de haven, kreeg hooguit een boete van 95 euro. Dat kwam omdat het vaak lastig was te bewijzen dat de persoon op dat moment bezig was met het smokkelen van drugs. Als dat niet voldoende duidelijk werd, kon alleen een boete worden opgelegd voor het onbevoegd aanwezig zijn op verboden terrein.

Beeld ter illustratie.

Door een nieuw wetsartikel is dat sinds dit jaar anders. Wetsartikel 138aa sr maakt het strafbaar om aanwezig te zijn bij de containers van de Rotterdamse haven. Je riskeert daarmee nu een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

'Nieuwe wet aanwinst'

Hoogleraar strafrecht van de Open Universiteit Sven Brinkoff noemt de nieuwe wetgeving 'een aanwinst'. "Voorheen werden uithalers vaak heengezonden als ze betrapt werden in de haven. Dan kregen ze alleen een boete van 90 euro. Nu kunnen ze celstraf krijgen."

Hij vraagt zich wel af of de nieuwe wet voldoende afschrikt. "Zeker als wordt gedacht dat met het uithalen veel geld kan worden verdiend." Als het aan Brinkhoff ligt wordt meer ingezet op preventie. "Voorkomen dat jonge jongens zich ertoe laten verleiden om uithaler te worden."

Bekijk ook: Clarice Stenger over Rotterdamse haven: 'Niet te beveiligen'

Bekijk ook: Clarice Stenger over Rotterdamse haven: 'Niet te beveiligen'

04:59

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!