Lil Kleine Beeld © ANP

Lil Kleine: van succesvolle rapper naar schandalen

15 februari 2022 07:01

Een succesvolle rapper, maar met een steeds dikker wordend zwart randje. Jorik Scholten (27), beter bekend als rapper Lil Kleine, breekt in 2015 door met het nummer 'Drank & Drugs'. Maar met het succes komt ook een keerzijde naar boven: losse handjes. Een profiel van de talentvolle en beruchte artiest.

"Het gaat hier om zinloos uitgaansgeweld"

Veel ouders spreken er schande van, maar zelfs de jeugd op de basisschool zingt mee. De tekst van 'Drank & Drugs' klinkt over schoolpleinen, in slaapkamers en in kleedkamers. De monsterhit van Lil Kleine en Ronnie Flex is omstreden vanwege het aanmoedigen van drugsgebruik. Het is de start van een grootse carrière, veel nummers van Jorik komen in de hitlijsten.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Lil Kleine nog steeds vast op politiebureau Amsterdam

In zijn basisschooltijd groeit Lil Kleine op in Amsterdam-Oost, maar is veel te vinden in stadsdeel Diemen. Hij legt contact met Baas B, die op dat moment in een rapgroep zit met onder anderen Lange Frans. De jonge Jorik doet soms mee en zijn talent valt op. Maar van z’n twaalfde tot zeventiende komt hij in de problemen en loopt naar eigen zeggen 'te kutten'. Hij komt met de politie in aanraking voor mishandeling, openlijk geweld en winkeldiefstallen.

Nadat hij op z’n achttiende de knop omzet en zijn leven betert, komt het succesvolle nummer 'Drank & Drugs' hoog in de hitlijsten te staan. Toch gaat het snel mis, wanneer hij in 2015 betrokken raakt bij een vechtpartij. Ook pakt de politie hem op wanneer hij bij een optreden in Hilversum oproept om een middelvinger op te steken naar politie en justitie. Hij wuift het zelf weg als 'onderdeel van zijn imago'.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Lil Kleine aangehouden voor mishandeling in Amsterdam

Door een vlammende carrière gaat Lil Kleine goed geld verdienen en dat laat hij zien ook. Flessen champagne vliegen over de toonbank en de rapper is veel te vinden in het prestigieuze Okura Hotel in Amsterdam. Ook op het gebied van de liefde lijkt het in eerste instantie goed te gaan. In 2018 gaat Jorik op z’n knieën voor Jaimie Vaes, ze verloven zich. In dat jaar start hij ook als coach bij de grootste talentenjacht van ons land: The Voice of Holland.

Maar door de coronacrisis laat de bruiloft op zich wachten. En ze stellen het huwelijk nog verder uit wanneer Lil Kleine in mei 2021 in de boeien wordt geslagen door de Spaanse politie. Op Ibiza zou hij zijn verloofde hebben mishandeld op een kamer in het net geopende Oku Hotel. De rapper komt weer op vrije voeten, maar een relatiepauze is onvermijdelijk. Er komt nooit naar buiten wat er exact is gebeurd in de hotelkamer.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Anouk reageert op zaak Lil Kleine: 'Jaimie, pak je vrijheid'

Maar ook voor de vermeende mishandeling heeft de relatie vaker aan een zijden draadje gehangen. Zo hebben de twee elkaar ontvolgd en alle foto’s van elkaar verwijderd. Het ontvolgen van elkaar op Instagram wil natuurlijk niet zeggen dat het over en uit is tussen de twee. Maar over het algemeen doe je dat niet als alles koek en ei is. 

Afgelopen weekend werd nogmaals duidelijk dat Lil Kleine zijn handen niet thuis kan houden. Uit beelden die door Yvonne Coldeweijer zijn vrijgegeven, lijkt de rapper gisteravond weer over de grens te zijn gegaan. Op de video is te zien dat het koppel in een verhitte discussie raakt, waarna Lil kleine Jaimie aan haar haren uit de auto trekt. Even na het verschijnen van het filmpje wordt de rapper aangehouden op verdenking van mishandeling.

Er wordt vol ongeloof gereageerd op de beelden. Ook meerdere BN’ers laten van zich horen. De beste vriend van Jaimie, Koen Kardashian, noemt de rapper onder meer een 'monster'. 'Ondanks dat ik er altijd voor je heb geprobeerd te zijn in goede en slechte tijden, wist ik niet altijd hoe. Hier is namelijk geen handboek voor. Het monster waar jij de afgelopen jaren mee te maken hebt gehad is nu eindelijk voorbij. En dat gun ik je’, schrijft hij. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Radiozenders en Spotify boycotten muziek Lil Kleine

De rapper gebruikt de losse handjes echter niet alleen tegen zijn vriendin. Op 6 december 2019 heeft hij samen met twee anderen een man mishandeld in een club op het Rembrandtplein in de hoofdstad. De ruzie zou zijn gestart toen het slachtoffer Jaimie aanstootte. Jorik wilde excuses, maar hij kreeg naar eigen zeggen denigrerende woorden terug. Volgens de officier van justitie zou Lil Kleine het slachtoffer hebben aangewezen en daarmee de mishandeling door de andere twee hebben uitgelokt. Het slachtoffer kreeg daarna klappen en werd, toen hij op de grond lag, ook geschopt. Volgens de rechtbank mishandelde Jorik ook zelf de man.

De rechtbank heeft hem hiervoor veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. "Ze hebben samen aangever mishandeld zonder enige aanleiding in een volle club", zei de rechter. "Aangever werd uit het niets geslagen, waarna het geweld toenam. (...) Het gaat hier om zinloos uitgaansgeweld." Anders dan geëist door het Openbaar Ministerie kreeg Lil Kleine geen voorwaardelijke gevangenisstraf.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Koen Kardashian uit woede naar Lil Kleine: 'Monster'

Eerder sprak Rob Goossens over de vermeende mishandeling van Jaimie op Ibiza bij ons aan de desk. 

Rob Goossens: 'Er is meer gebeurd dan Lil Kleine en Jaimie doen voorkomen'

07:41

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!