Beeld © ANP

Advocaat Delano R. vraagt 'vrijspraak voor alle feiten'

15 februari 2022 16:00

De verdediging van Delano 'Keylow' R., hoofdverdachte in de zaak tegen leden van motorclub Caloh Wagoh, vindt dat R. moet worden vrijgesproken voor alle feiten waarvan hij wordt verdacht.

"Dit beeld strookt wat de verdediging betreft absoluut niet met de verschillende berichten tussen de kroongetuige en cliënt welke zich in het dossier bevinden"

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 21 januari levenslang voor R.’s betrokkenheid bij onder meer vijfmaal medeplegen moord en meerdere uitlokkingen daartoe, noemde hem ‘de spil, oprichter en leider van de moordcommando’s’ en achtte hem verantwoordelijk voor dood en verderf. Ook vier anderen hoorden levenslang eisen.

Voor R.’s advocaat Pieter Hoogendam was die eis geen verrassing. Hij noemde zijn cliënt dinsdag tijdens zijn pleidooi in de rechtbank op Schiphol geen koorknaap, maar de rol die het OM hem toedicht, wordt niet ondersteund door andere bewijsmiddelen in het dossier.

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rechtbank houdt Caloh Wagoh belastende PGP-berichten voor

Het OM baseert zich wat het bewijs betreft vooral op PGP-berichten en de verklaringen van kroongetuige Tony de G.. De G. schetste volgens Pieter Hoogendam ‘een beeld van cliënt als de angstaanjagende tiran die de kroongetuige zou uitbuiten’. Pieter: "Dit beeld strookt wat de verdediging betreft absoluut niet met de verschillende berichten tussen de kroongetuige en cliënt welke zich in het dossier bevinden." De advocaat is van mening dat de kroongetuige zijn cliënt belast om zijn eigen rol te verkleinen of zijn aandeel te verdraaien.

Volgens de advocaat staat verder niet vast dat R. achter de PGP-naam CB1D45 schuilging, waarvan het OM beweert dat R. met dat account chatte over doelwitten. Ten aanzien van andere accountnamen bepleitte Pieter Hoogendam dat zijn cliënt misschien in de nabijheid was van de accounts, maar niet meer dan dat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM: Delano R. leidde bende 'die moorden als verdienmodel had' 

Dat er DNA van hem is gevonden op wapens waarmee liquidaties zijn gepleegd en die hij zou hebben aangeleverd, kwam omdat R. ze weleens vast had in het kader van documentaires waaraan R. werkte. De advocaat vroeg de rechtbank R. vrij te spreken van alle delicten waarvan het OM hem verdenkt.

Maandag reageert het OM op alle pleidooien, reageren de advocaten daar weer op en als laatste krijgen alle negentien verdachten het laatste woord. De rechtbank doet in juli uitspraak.

John over strafeisen Caloh Wagoh: '5 keer levenslang'

06:02
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Delano ‘Keylow’ R.: ‘Niks met liquidaties te maken’

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!