Derk Wiersum Beeld © ANP

Derk Wiersum in opname: 'OM hield te weinig rekening met veiligheid familie kroongetuige'

1 maart 2022 14:01

Kroongetuige-advocaat Derk Wiersum heeft voor zijn dood zijn visie gegeven op de veiligheid van de familie van zijn cliënt Nabil B. Dat blijkt uit opnamen die zijn onthuld door 'EenVandaag' en zijn ingezien door de misdaadredactie van RTL Boulevard. Volgens de raadsman vond justitie het niet nodig om de hele familie te beveiligen, zo blijkt uit de fragmenten die vier maanden voor de moord op de advocaat werden opgenomen.

"De keuzes over veiligheid zijn gemaakt op basis van wat er in het verleden gebeurd is, terwijl dat niet echt een garantie voor de toekomst is"

"Er is nooit een moment geweest waarop het OM heeft gezegd: maak je geen zorgen, als Nabil tekent gaan wij sowieso alles doen", stelt Wiersum op de tape, waaruit wordt geciteerd door EenVandaag. Volgens de raadsman had justitie geen concreet plan om de familie van Nabil B. te beschermen. "Ik ben nooit bij een gesprek geweest waar concreet gesproken is over die beveiliging wel en die beveiliging niet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verbazing om gerechtshof hoger beroep Derk Wiersum

In de opnamen vertelt Wiersum dat het Openbaar Ministerie en de politie geen rekening lijken te houden met een moord. "Daar heb ik me in deze zaak wel over verbaasd. De keuzes over veiligheid zijn gemaakt op basis van wat er in het verleden gebeurd is, terwijl dat niet echt een garantie voor de toekomst is", schetst Wiersum in de opname. De familie was erg bang voor represailles. “Waar ze bang voor waren? Dat er iemand doodgeschoten zou worden. En zij waren ‘the most likely targets’ en daar waren zij bang voor."

Nabil B. en zijn familie hebben politie en justitie naar eigen zeggen maandenlang gewaarschuwd over het gevaar van de organisatie van Ridouan Taghi. De naasten van de kroongetuige waren tegen de deal die justitie wilden sluiten. "In het gesprek [met het OM, red.] maken zij duidelijk hoe gevaarlijk Taghi is en hoeveel slagkracht Taghi heeft. En over het feit dat Taghi, als hij niet bij Nabil zou kunnen om Nabil te pakken, ook wel iemand in de naaste omgeving van Nabil zou pakken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Twee keer 30 jaar celstraf voor moord op advocaat Derk Wiersum

Wiersum maakte zich naar eigen zeggen ook zorgen over zijn eigen veiligheid. "Er wordt tegelijkertijd niet heel hard geduwd tegen mij vanuit de buitenwereld, iets wat mij dan ook wel weer verbaasde en eerlijk gezegd toen ook al wel zorgen baarde."

Vier maanden na de opname komt Derk Wiersum voor zijn woning in het Amsterdamse Buitenveldert om het leven. Wanneer hij onderweg gaat naar zijn werk, neemt een schutter hem onder vuur. De rechtbank heeft verdachten Giërmo B. en Moreno B. beide dertig jaar celstraf opgelegd, maar beide mannen gingen in hoger beroep.

De nabestaanden van Derk Wiersum hebben nog niet gereageerd. Justitie wil niet inhoudelijk reageren. Het Openbaar Ministerie verwijst naar het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat momenteel loopt: "Onze reactie is dat de beveiliging van de familie van de kroongetuige wordt onderzocht. Daar vertellen we het hele verhaal en het is aan de OVV om conclusies te trekken. Eerder hebben we al aangegeven dat de dreiging niet goed was ingeschat, maar liquidatie van een familielid van een kroongetuige was ongekend. Dat geldt ook voor de beveiligingsoperatie die volgde."

De fragmenten zijn ook dinsdagmiddag gepubliceerd op de website MarengoLeaks.com.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!