Aan de gevel van Carré hangen foto's van de vermoorde misdaadverslaggever. Beeld © ANP/Sem van der Wal

Berichten over aanslag Peter R. de Vries schetsen 'macaber beeld', verdachten zwijgen

3 maart 2022 11:11

Delano G. (22) en Kamil E. (35) zwijgen over de berichten die zij verstuurd zouden hebben rondom de moordaanslag op Peter R. de Vries. De berichten zijn afkomstig van een telefoon die werd gevonden in de vluchtauto. Ze schetsen een 'macaber beeld', volgens justitie. De chats zijn afkomstig uit een Google Pixel-telefoon die na de aanslag werd gevonden in de vluchtauto, een Renault Kadjar.

"Ik doe het solo, ik finish dit"

Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Binnen een uur na de aanslag werden twee verdachten aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Justitie ziet Delano G. als de schutter, Kamil E. zou voorverkenningen hebben gedaan en de vluchtauto hebben bestuurd. 

Volgens het OM zouden beide verdachten de telefoon in gebruik hebben gehad, omdat van beiden DNA op het toestel is gevonden. Ook werd een video aangetroffen waarop te zien is dat ze een van de wapens testen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Partner Peter R. de Vries doet verhaal: 'We zouden dit jaar trouwen'

Daarbij waren de berichten op de telefoon in het Nederlands en in het Pools, de moedertaal van E. Het OM las donderdag tijdens de zitting een aantal berichten voor. Onder meer tussen de verdachten en een onbekende opdrachtgever: 'Deze hond moet je hebben', schreef die bij een foto van De Vries. 

Op het voorstel om de moord samen te plegen zou Delano G. hebben geantwoord: 'Ik doe het solo, ik finish dit.' En: 'Bro ik schiet die KK ding helemaal door zijn KK lichaam heen.' Het OM sprak over 'gewetenloosheid' en 'bloeddorst' in de berichten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kees van der Spek blikt terug op aanslag Peter R.: 'Wist niet wat ik hoorde'

Het OM maakte op de zitting ook bekend dat ze een nieuwe verdenking toegevoegd hebben aan de tenlastelegging van Kamil E. Het gaat om een voorverkenning op 23 juni rondom de studio van RTL Boulevard. Daarop zei E.: "Over 23e heb ik gezegd dat ik in Amsterdam was. Ik blijf bij mijn eerdere verklaringen." 

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat nu gepland op 7 en 15 juni. De uitspraak op 7 juli.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!