Sanda Dia en zijn vriendin Marie.

Belgische horrorontgroening: 18 mannen voor rechtbank om dood Sanda Dia

22 april 2022 06:58

Ruim drie jaar na de gruwelijke dood van de 20-jarige Belgische student Sanda Dia door een extreem ontgroeningsritueel staan vandaag alle 18 mannelijke leden van de voormalige studentenclub Reuzegom voor de rechter. Verwacht wordt dat zij, via hun topadvocaten, vooral de schuld op elkaar zullen afschuiven. "Nu is het ieder voor zich."

Bij de rechtbank in Hasselt gaat de rechtszaak die heel Vlaanderen bezighoudt verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Zij waren alle achttien lid van de in 1946 opgerichte Leuvense studentenvereniging Reuzegom, die vlak na de dood van Dia is opgedoekt.

Nieuwe beelden uitgelekt

Gisteravond doken niet eerder getoonde beelden op van de fatale ontgroening via VTM en Het Laatste Nieuws. Op bewakingsbeelden en WhatsApp-video's is onder meer te zien hoe de 20-jarige jongen wordt onderworpen aan vernederingen in een ijskoude put, nauwelijks in staat om proeven te ondergaan en hoe hij op het bepaald moment uitgeteld in het gras ligt.

Ook onthullen audiofragmenten hoe een van de Reuzegommers, de voorzitter met bijnaam 'Zaadje', de noodcentrale belt. Daarbij zegt hij dat Dia is flauwgevallen, zonder daarbij te vermelden dat de jongen zojuist urenlang in een put gezeten heeft en grote hoeveelheden zoute visolie heeft gedronken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Medisch experts: student Sanda (20) stierf door overdosis zout

"De beelden slaan in als een bom", zegt de Belgische misdaadjournalist Pieter Huyberechts, die een onthullend boek schreef over Sanda Dia met een reconstructie die de rechtszaak aan het rollen bracht. "Allereerst bij de familie die gedwongen wordt om net als de rest van Vlaanderen naar die beelden te kijken. Ook is er veel commotie onder advocaten nu de publieke opinie erbij getrokken is. Het zal er weer uren over gaan in de rechtszaal. En dat is jammer, het is al heel onrustig geweest."

Advocaat Christian Clement en een van de verdachten bij de openingszitting in september vorig jaar.

De zaak-Sanda Dia in het kort

Sanda Dia studeerde ingenieurswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als derdejaars student besluit Sanda toe te treden tot Reuzegom, een elitaire studentenvereniging uit Leuven.

Sanda is geen doorsnee Reuzegom-kandidaat. Zijn vader is arbeider en heeft een migratie-achtergrond. Maar Sanda is ambitieus en hoopt via Reuzegom vrienden voor het leven te maken. Vrienden die later in zijn carrière van pas komen.

Om lid te worden moet hij wel eerst een ontgroening doorstaan op 4 en 5 december 2018. De eerste dag gaat gepaard met veel drank. Op dag twee gaat het pas echt mis door ontberingen bij een chalet in het bos in Vorselaar. Daar moet de zwaar onderkoelde jongen onder meer liters visolie drinken waarin met een blender levende muizen zijn toegevoegd.

Sandia Dia raakt in coma en overlijdt op 7 december 2018. Hij is dan 20 jaar oud. Achteraf blijkt dat een van de verdachten opdracht heeft gegeven om alle sporen en beelden van de ontgroening te wissen.

Bekijk ook: Student Sanda stierf bij ontgroening: 'We willen gerechtigheid'

Bekijk ook: Student Sanda stierf bij ontgroening: 'We willen gerechtigheid'

02:12

Groep valt uiteen

De aanloop naar het proces verliep opvallend moeizaam. Er was veel uitstel, vraag om extra onderzoek en een mislukte poging om een rechter te laten vervangen. Wel werd een assistent van de rechtbank vervangen vanwege schijn van partijdigheid door haar banden met de universiteit.

Maar vandaag start het proces dan echt. Wat opvalt zijn de vele bekende Vlaamse strafrechtadvocaten die zijn opgetrommeld. Onder wie Jan De Man, Louis De Groote en Christian Clement, stuk voor stuk topadvocaten ingeschakeld door de welvarende families van de verdachten.

Huyberechts: "Het was eerst een groep, maar nu is het ieder voor zich voor de Reuzegommers die ieder voor zich advocaten hebben ingeschakeld. Iedereen wil zo min mogelijk gestraft worden. Als dat ten koste gaat van een ander, dan zal dat maar moeten. En dat gaat kletteren."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sporen gewist: 18 studenten gruwelijke ontgroening België toch voor rechter

'Ik ga ze gek maken'

Namens de 51-jarige vader en 33-jarige broer van Sanda Dia is de bekende Belgische strafpleiter Sven Mary aanwezig. Hij sprak eerder ferme taal in een interview in aanloop naar het proces waarin hij over de verdachten zei: "Ik ga ze tegen elkaar opzetten. Ik ga ze gek maken."

De nabestaanden zeiden deze week in een interview vooral te hopen dat de schuldigen een les trekken uit hun daden. Dat de waarheid boven water komt en dat de daders er niet ongeschonden vanaf komen, en er de rest van hun professionele leven hinder van ondervinden.

Ook twee andere aspirant-leden die tijdens de bewuste ontgroening in de put zaten en gewond raakten zijn partij in het proces. Net als dierenrechtenorganisatie Gaia omdat tijdens het ontgroeningsritueel dieren zijn mishandeld en gedood.

Tot 10 jaar celstraf

De achttien verdachten riskeren maximaal tien jaar celstraf. Ze worden verdacht van het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onopzettelijke doding, onterende behandeling en schuldig verzuim. Ook zouden ze Sanda meermaals uitgescholden hebben voor 'neger', al is er volgens het Belgische OM geen sprake van een racistisch motief.

De uitspraak wordt op zijn vroegst eind mei verwacht.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!