John van den Heuvel Beeld © ANP

Bedreiger John van den Heuvel veroordeeld tot werkstraf

10 mei 2022 14:57

Voor het met de dood bedreigen van misdaadjournalist John van den Heuvel (59) is dinsdag een 30-jarige man uit Heemstede veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. Yunus K. uitte de bedreiging vorig jaar in een video. K. stelde daarin dat 'de kankerkop' van John 'gatenkaas' zou worden.

De politierechter in Haarlem ging in zijn veroordeling niet mee met de eis van de officier van justitie. Die had in zijn eis om een celstraf van twee maanden gevraagd, waarvan een maand voorwaardelijk. Dit omdat K. zich er bij het opnemen van de video bewust van moet zijn geweest dat het filmpje bij John terecht zou komen, ook al heeft hij het niet zelf verstuurd. Wel legde de rechter K. een contactverbod van drie jaar op, zoals geëist.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bedreiger John van den Heuvel niet vervolgd: 'Beetje slordig'

Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg in zijn pleidooi om vrijspraak voor K. Hij stelde dat het nooit de bedoeling is geweest om het filmpje te versturen. Bovendien zou de uitspraak over de gatenkaas volgens de advocaat ook niet als doodsbedreiging te hoeven worden gezien. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een 'masker waarop een gatenkaas staat afgebeeld'. Dat het wel als dreigend is ervaren door John zou zijn eigen interpretatie zijn. De rechter ging daar niet in mee.

De verdachte uit Heemstede werd in oktober 2020 ook al eens aangeklaagd voor het bedreigen van de misdaadjournalist. Hij kon toen niet worden vervolgd omdat de rechtbank in Haarlem het OM niet-ontvankelijk verklaarde wegens een vormfout. De zaak hing toen samen met een uitzending van het RTL-programma Ontvoerd dat aandacht had besteed aan het door K. meenemen van zijn kinderen naar Turkije.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van den Heuvel: 'Realiseer me goed dat het de verkeerde kant op kan gaan'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!