Martelkamer Beeld © ANP

Straffen tot negen jaar cel in martelkamer-zaak

11 mei 2022 14:10

De rechtbank van Amsterdam heeft in de zogenaamde martelkamer-zaak straffen opgelegd tot negen jaar. Volgens de rechters is bewezen dat in een loods met containers, waarvan er een was ingericht als martelkamer, criminele rivalen moesten worden gefolterd.

De politie ontdekte de loodsen in Wouwse Plantage in 2020 nadat ze 'live' had meegekeken op Encrochat, een versleutelde communicatieservice, waarvan gebruikers dachten dat ze ermee onbespied konden communiceren.

Volgens de rechtbank wilden hoofdverdachte Roger P., alias Piet Costa, en zijn medeverdachten concurrenten hardhandig de les leren. De straffen varieerden van vrijspraak tot negen jaar. Het Openbaar Ministerie eiste drie maanden geleden straffen tot twaalf jaar.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Verdachte martelkamerzaak: ‘Sprake van manipulatie’

In de loods stond een tandartsstoel en onder meer gereedschappen als scalpels, zagen, stanleymes en handboeien. Ook werden wapens gevonden bij de invallen. Na onderzoek bleek dat een schreeuw buiten de loods niet te horen was.

In onderlinge chats werd de loods aangeduid als 'EBI', naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, en 'behandelkamer'. Ook waren er volgens het Openbaar Ministerie verschillende teams, zoals een OT (observatieteam). 

De veroordeelde verdachten kunnen binnen veertien dagen in hoger beroep.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!